RSS

Servirea rapida. Se aplica analiza cu precadere in cluburi si terase

Wed, Jun 16, 2010

National, prima pagina

Scriam in postul anterior de faptul ca am fost intr-un club in Ploiesti si per total a fost ok.
Doresc sa dau cateva detalii despre local pentru a va da seama:
– 3 zone de deservit de aprox 250-300 mp fiecare din ele
– lejer peste 1000 persoane
– nimeni “fara loc” ci fiecare avea masa sau era arondat unei mese unde avea prieteni-rezervare etc
Observatii:
– am asteptat peste 30 minute la masa sa ne ia comanda
– m-am plictisit atat de tare dupa inca vreo 10 minute incat m-am dus sa imi iau de la bar
– barul de niste dimensiuni extrem de mici, cu doar 2 barmani si 1 singur shaker
– la bar am observat ca pe “toata sala” sunt doar 6 ospatari
– toti sase la coada la comenzi la unul din barmani
– unul servea doar clientii care asemeneni mie veneau la bar
– la bar, am asteptat inca 10 minute
– am ajuns la masa si abia atunci mi-a adus si comanda initiala pe care am refuzat-o; si-a cerut scuze ca a durat atat de mult si mi-a explicat ca efectiv nu are ce face, ca se misca cat poate de repede; l-am inteles
Cu alte cuvinte pentru a bea o apa plata si un coktail non alcool am astepta pana sa pot sa beau efectiv din apa 50 minute.
De ce consider ca este extrem de importanta servirea rapida in club/terase pentru unitate direct:
– in cazul de mai sus a durat 50 minute de la intrare pana sa ma apuc sa consum efectiv; va dura minim 30 minute pana la eventuala urmatoare comanda. Deci s-au pierdut 80 minute pe o singura comanda avand in vedere ca in club stai maxim 180-220 minute.
– daca s-ar lua comanda in primele 3 minute, s-ar aduce in urmatoarele 3?! As consuma cel putin dublu, mai ales daca se si debaraseaza cum trebuie.
Inchipuiti-va un consumator de bere. Vine, se aseaza, pana ii vine prima bere au trecut 80 minute. In intervalul acesta de timp, ar fi consumat minim 3-4 beri daca ii erau aduse la timp.

Poate ca “analiza” si modul de a le exprima nu sunt ele cele mai bune si mai exacte (sunt extrem de obosit) dar sper ca s-a inteles ce doresc sa exprim: servirea rapida in medii cu consum mare creste incasarile! Debarasarea imediata a sticlelor/paharelor goale creste incasarile!

Servirea rapida in cluburi si terase poate creste consumatia cu pana la 60%. Am probat candva si ne daduse o valoare apropiata, dar depinde si de profil.

1 Comentarii pentru acest post

  1. vertange11 Says:

    Da, e un subiect foarte delicat. :)
    M-am lovit si eu de aceasta problema. Tu, clientul, iti vine sa il iei la rost pe chelner. Uneori e vina lui, se misca foarte greu si mai e si fudul cum se spune. :) Dar mai sunt si cazuri, cand e lipsa de personal si nu prea au ce face. Indiferent de caz, e neplacut, iar tu ai dreptul sa iti selectezi localurile la care te duci, iar patronii ar trebui, fortati de nevoie, sa ia masurile necesare.
    Analiza ta e justa si sper ca cine ar trebui sa bage la cap, citeste sau stie aceste lucruri.

    Numai bine!

Comenteaza si tu