RSS

Grad de ocupare vs indicele de utilizare neta

Sat, May 23, 2009

Local, prima pagina

Doamna/domnisoara Mihaela Costin pune o intrebare foarte buna in sectiunea “Intreaba-ma”.
L-am invitat pe Dl Cosmin Sindean sa raspunda intrebarii adresate si dansul a dat curs acestei invitatii. Ii multumesc si in curand il voi mai invita atat pe dansul cat si alti manageri sa scrie aici.
Asa cum unii il stim dl Sindean este un gentleman desavarsit si are mereu raspunsuri foarte bine argumentate si documentate.
Doresc sa raspund si eu aceleasi intrebari in propriul meu stil, sa dau si alte explicatii, explicatii de care nu ma feresc si mi le asum.
Iata intrebarea: “Buna ziua dle Predescu,
Am gasit intamplator site-ul dvs si vreau sa va felicit pentru informatiile pe care le dati aici.
Am o nelamurire: in presa apar doua unitati de masura pentru a reflecta cat de ocupat este un hotel pe o anumita perioada. Una este gradul de ocupare, care pentru Cluj a fost - din ce am citit - multa vreme peste 60 % - 70 %, iar alta este indicele de utilizare neta a locurilor de cazare - care apare in statisticile de la INS.
Sunt unul si acelasi lucru?
Va multumesc pentru timpul acordat.
Mihaela Costin
Cluj Napoca”
Dl.Sindean raspunde:”La solicitarea colegului meu Gabi am sa raspund eu la intrebarea ta Mihaela.
Intr-adevar este vorba despre unul si acelasi lucru doar denumirile difera. Hotelierii folosesc denumirile specifice domeniului utilizate atat in tara cat si la nivel international. Atat in studii cat si in rapoarte sau in softuri hoteliere specifice vei gasi indicatorul sub forma “grad de ocupare”. Denumirea din punct de vedere “statistic” a gradului de ocupare este “indicele de utilizare neta a locurilor de cazare”. Daca te uiti pana la sfarsit in rapoartele prezentate pe site-ul http://www.insse.ro vei gasi explicatia termenilor utilizati si a surselor / metodologiei aplicate:
“Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare turistică exprimă relaţia între capacitatea de cazare în funcţiune şi utilizarea
efectivă a acesteia de către turişti, într-o perioadă determinată. Rezultă din calcul prin împărţirea numărului total de înnoptări ( = camere ocupate) realizate, la capacitatea de cazare turistică în funcţiune,din perioada respectivă”.Cosmin Sindean
Ceea ce spune dl.Sindean este perfect adevarat: “indicele de utilizare neta a locurilor de cazare”=”grad de ocupare”. Eu vreau sa va spun de ce este dierenta intre ceea ce raporteaza INS si informatiile din presa. Daca veti analiza diferenta dintre cele doua “surse” sa spunem in ultimul an, pe Cluj Napoca, veti observa in mare diferente de pana la 20-30 de procente. De ce?
INS pe Cluj Napoca centralizeaza aproximativ 70 de unitati de cazare. O pondere foarte mare a acestor unitati o detin unitatile mici (pensiuni, hoteluri de mici dimensiuni etc). Multe dintre acestea lucreaza la negru sau fac diferite “smechrii” tocmai sprea a declara mai putin si a evita diferitele taxe implicite.
De obicei, informatiile prezentate in presa sub alta forma decat preluare exacta de la INS, sunt interviuri cu hotelieri. De obicei, ati observat ca se intervieveaza cam aceleasi unitati care din diferite motive au grade mari de ocupare.
De aici rezulta o discrepanta destul de mare.
Mai apare un caz in care cei intervievati, din diferite motive (obiective si subietive) declara in presa alt grad de ocupare (de cele mai multe ori mai mare) decat cel raportat la INS.
Concluzia: — datele raportate la INS nu sunt 100% in concordanta cu situatia reala ci cu cea scriptica; — hotelurile care sunt intevievate sunt hoteluri care merg bine; — declaratii neconforme cu realitatea in presa; — cei in situatii fie foarte dificile (pentru ca nu pot fi ascunse de o declaratie) fie foarte fericite (raporate la piata Clujului) dau declaratii exacte; cei de mijloc, egali sau putin peste/sub indicile raportat de INS umfla declaratiile in presa. Mai apare un caz care personal ma bucura foarte mult: sinceritatea si eticheta numelui (fie manager fie patron) obliga la declaratii conforme atat la INS cat si in presa.

Sper ca raspunsurile mele si ale Dlui Sindean v-au format un raspuns complet vis-a-vis de intrebarea dumneavoatra.Pentru orice astept cu interes intrebarile dumneavoastra.

, , , , ,

3 Comentarii pentru acest post

  1. Mihaela Says:

    Dle Predescu, dle Sindean,

    Va multumesc pentru raspuns si pentru explicatii.
    Mult succes in activitatea dvs .

    Mihaela Costin

  2. vicky Says:

    ei.. ce tema sensibila dezbateti voi aici.. daca e sa te iei dupa datele oferite INS.. ooo.. aparentele nu pot insela mai tare!! .. am avut nefericitul task de a ma ocupa cu predarea acestor date catre INS.. pe vremea cand lucram .. pe rand.. la 2 hoteluri de 4 stele din bucuresti.. si crede-ma .. ca numai conforme nu realitatea nu erau rapoartele mele.. si asta in primul rand din comoditate…

  3. Corina Georgescu Says:

    Este si normal sa apara discrepante, motivele fiind cele enumerate si mai sus dar si cel mentionat de Vicky, nu stiu daca le putem trece la eroare umana. Cert este ca dej stiu cum se face jurnalismul din Romania. Se pun cifre din burta si voila, avem articol de analiza a unui domeniu.

Comenteaza si tu