RSS

O apreciez nespus pe D-na Ministru Udrea — si scrisoare deschisa

Wed, Jun 30, 2010

National, prima pagina

Context
Am scris mult pe tema activitatii D-nei Elena Udrea si a Ministerului Turismului. Cred ca toate articolele pe aceste teme sunt negative. Si asa si trebuie. Si sunt convins ca o sa mai scriu negativ. Dar…
Ieri intro discutie cu un foarte bun prieten si “colaborator” nu o sa-i dau numele ca nu stiu daca am acordul lui, discutie in care vorbeam de ridicarea TVA-ului si faze de genul, i-am spus ca noi hotelierii ramanem cu TVA de 9%. El, foarte scurt si fara sa mai continuam discutia de taxe, impozite si guvern, intrucat aveam altele de discutat mai importante pentru noi, pune ceva de genul “ce tare e Udrea asta…orice masura se ia nimeni nu se atinge de ministerul ei”. Am terminat lucrul si plimbatul si tot si am ajuns acasa. M-au bantuit discutiile avute (nu pe tema asta) pana tarziu. M-am linitit, am dat drumul la televizor si am fumat 2 tigari sudate. Apoi gandindu-ma la altele si altele, cand m-am pus sa dorm m-a bantuia faza “ce tare e Udrea” — si da! E tare rau de tot!
Mi-am facut temele.
Articol
De cand este dansa Ministrul Turismului nimeni nu s-a atins la modul negativ de operatorii din turismul romanesc.Si eu ma exprim din punctul de vedere al hotelierului. Cand ne dardaiau dintii de frica impozitului forfetar in modul propus de dl Boc, sunt convins ca dansa a fost impotriva — si d’aia, in momentul de fata e o discutie moarta in cadrul guvernului. Contextul, dupa ce domnul Boc a dat in hotelieri si restaurante “acolo e cea mai mare evaziune!” dupa ce propunea impozitul ala imposibil si era extrem de pornit, totul s-a domolit, de fapt s-a stins de tot. Nimeni nu se atinge momentan de impozitul hotelierilor. TVA-ul…contextul iarasi, din punctul de vedere al dlui Boc si al guvernului extrem de favorabil in favoarea lor; criza, au majorat TVA-ul la tot in afara de TVA-ul la cazare. Ce mai e de spus?! Credeti ca s-a gandit dnul Boc sa ne lase pe noi in pace cand dansul taie de la pensoinari?! Nu prea cred! Cred ca negocierile au fost dure. Dar noi hotelierii am castigat.
Dna Udrea s-a impus clar:
– Ministerul Turismului a primit cel mai mare buget din istorie
– nimeni nu s-a atins cu diminuari si reduceri si disponibilizari de Ministerul Turismului
– nu s-au aplicat alte taxe in afara de cele stabiilte inainte
– nu s-a aplicat impozitul forfetar in forma in care ne-ar fi omorat
– nu s-a marit TVA-ul

Se vede ca Dna Udrea are un cuvant greu de spus in actualul guvern, mai greu decat vladescu, blaga, videanu si altii. De aceea eu unul o apreciez nespus. Nu stiu daca noi hotelierii am castigat ceva dar e clar ca nu am pierdut nimic!

Scrisoarea

Stimata Doamna Ministru Udrea,

Tin sa va multumesc pentru activitatea dumneavoastra. Nu voi incerca sa judec in aceasta scrisoare daca actiunile dumneavoastra sunt pozitive in promovarea turismului romanesc, daca banii sunt cheltuiti eficient sau nu. Nu voi incerca sa judec in aceasta scrisoare daca sustinerea de care ne bucuram noi hotelierii vine din dorinta dumneavoastra de a nu va pata imaginea. Va multumesc ca ne sustineti, va multumesc ca nu ne omorati.
Va multumesc ca sunteti puternica si ca aveti sustinerea pe care o aveti.
TVA-ul de care noi ne bucuram este o gura de aer de care credeti-ma ca atat noi ca hotelieri, ca angajati, ca lucratori, cat si dumneavoastra ca Minister si autoritate nationala avem nevoie. Turismul este prioritate nationala in Romania asa cu ati declarat atat dumneavoastra cat si dl basescu. Daca s-ar fi ridicat TVA-ul si ar fi fost introdus si acel impozit, hotelierii din orase (unde nu exista evaziune) ar fi murit.
Avand in vedere aceste lucruri, in momentul de fata va consider cel mai bun ministru al turismului din toate timpurile.
Va rog sa nu ramaneti, cel putin pentru mine, doar ca cel mai bun ministru al turismului pentru ca nu ne-ati ridicat birurile in momentele astea, pentru ca aveti un cuvant atat de greu de spus in guvern. As vrea sa fiti si ministrul care a reusit sa readuca Romania pe harta turismului mondial. As vrea ca in timpul mandatului dumneavoastra incomingul in tara noastra sa creasca. Momentan scade si e in scadere. As vrea sa pot afirma ca sunteti ministrul turismului care a adus cele mai noi si inovatoare idei si solutii. As vrea sa pot zice toate astea. Nu pot. Dar va multumesc enorm ca ii faceti praf pe restul colegilor dumneavoastra din Guvern.
Se pot face multe, exista mecanisme. Roata a fost invenatta de mult! Trebuie doar sa o invartim. Ar fi pacat sa nu o invartim. Avem exemple langa noi desi le urasc, sunt exemple ale reusitei — bulgaria, ungaria, croatia si exemplele pot continua. De la fiscalitate pana la facilitati si organizare.
Am mai spus si o spun: personal sunt dispus sa fac munca de volunatriat pentru Ministerul Turismului. In definitiv pentru turismul romanesc.
Se poate. Se poate inainta. Daca actiunile dumneavoastra in promovare ar fi pe jumatate atat de puternice si rasunatoare precum vocea dumneavoastra in Guvern…daca.

Cu (deosebita) consideratie,
Gabriel Predescu

, , ,

7 Comentarii pentru acest post

 1. TOMIS TRAVEL Says:

  Buna ziua ,

  In periplu meu pe internet am observat blogul dumneavoastra de turism . Tinand cont ca avem aceleasi pasiuni comune : calatoriile si blogul , va propun sa facem un schimb de linkuri .

  Eu in blogul agentiei noastre de turism , v-am introdus deja un link in categoria Bloguri de Turism

  Acestea sunt datele blogului meu
  Nume : Blog Agentie de Turism
  Link : http://www.tomistravel.ro/blog
  Descriere : agentie de turism , bilete de avion , sejur bulgaria

  Va multumesc de colaborare ,

  P.S. Poate calatoriile ne vor da posibilitatea sa ne intalnim .

 2. cristina Says:

  Senzational articol, si putere de perceptie atat a dumneavoastra cat si a prietenului. 100% adevarat tot ce scrieti dumneavoastra in acest arti
  col. Si intr-adevar…pacat.

 3. TOMIS TRAVEL Says:

  Greu articol, nu l-am putut citi pana la capat .
  E greu sa scrii despre politica si sa para interesant .

 4. me Says:

  Imi pare rau ca va plictisesc.din mailurile primite si mai ales din numarul de vizitatori se pare ca nu am plictisit absolut de loc cu acest articol. Sunteti liber sa imi citit opiniile sau sa nu!

 5. none Says:

  ce tare e tomis travel asta, intai cere schimb de linkuri si dup-aia spune ca articolul e plictisitor :))
  sa inteleg ca a fost refuzat politicos?

 6. G. Predescu Says:

  :) nu am refuzat. nici nu am acceptat. sincer sa fiu inca ma gandeam daca sa accept link-ul sau nu–acolo la comerciale intrucat e un link comercial. si aveam 2 dileme: 1) e link comercia si inca nu le accept atat de usor si 2 m-a deranjat faptul ca aici, in articol ma intreba si nu acolo unde trebuie sau pe mailul privat asa cum ar fi fost normal; si cu toate astea, am si publicat commentul si inca stateam sa ma gandesc. dar cred ca…

 7. antiignorantu Says:

  SA URMARITI LA STIRI SAPTAMANAL CE SE VA INTAMPLA SI CU FAMILIILE CLANURILOR DIN PARLAMENT !!!* CLANURILE DIN PARLAMENT AU INCEPUT SA SABOTEZE MAI DUR ROMANIA !!! http://www.realitatea.net/control-cu-rangi-in-spitalul-judetean-de-urgenta-constanta-video_723891.html astea sunt COZILE CLANURILOR din PARLAMENT !!!

Comenteaza si tu