RSS

Emotii.Sunt obosit. Si totusi

Tue, May 19, 2009

Diverse, prima pagina

Spun in interviul de alaturi despre masa pe care o avem de organizat maine. Am urmarit interviul si pare atat de simplu. De fapt, atunci cand s-a pus problema orgazarii mesei, desi datorita experientei si experientelor nu ma emotionez prea usor, am avut reale emotii. Sa explic “pe indelete” ce si cum
Vine organizatorul in birou, imi face rezervari in perioada targului pe vreo 6 camere. Intreb daca cunoaste macar un nume sa pot pune pe diagrama.Singurul nume pe care il stia era Dl.bucatar Bercea, care de altfel va conduce si o demonstratie culinara ajutat de alti bucatari. Dl. Bercea este unul din cei mai buni bucatari din Romania(desi nu se da in spectacol pe la TV) — este capitanul echipei olimpice de bucatari a Romaniei si ca sa intelegeti si mai bine :”Stefan Bercea: De-a lungul carierei mele am reusit sa castig o serie de premii la concursurile nationale si internationale.In 1996 am participat alaturi de echipa de bucatari a Romaniei la Olimpiada Bucatarilor de la Berlin unde am obtinut prima medalie de bronz, apoi in 2004, la fel la Olimpiada Bucatarilor – bronz, in 2007 am reusit cu o echipa noua sa obtinem la Carara in Italia prima medalie de aur si una de argint. Cel mai important concurs la care am participat a fost “Global Chef Challenge” din Slovenia unde am obtinut locul II din 11 concurenti.” Mai departe :”Echipa nationala de bucatari pe care o conduc, a inceput deja pregatirile pentru participarea la Olimpiada Bucatarilor de la Erfurt din octombrie 2008. Sper ca impreuna cu echipa si sub indrumarea dl-ui presedinte al ANBCT – Dumitru Burtea, sa reusim sa ridicam stacheta bucatariei romanesti si a bucatarilor romani la nivel international”…la acest concurs echipa dansului a luat 2 medalii de bronz.
Trebuia sa organizam masa festiva a dlui Bercea, si alti aproximativ 25 de invitati, toti bucatari de frunte in tarile de unde provin. Organizatorul la acea data: “nu stiu ce doresc…vreau ceva traditional si sa-i impresionez”. Sah total; in afara de gustare ardeleneasca si varza a la cluj, nu imi iese nici o propunere, nimic. Sunt putin emotionat. Il asigur ca il sun cel tarziu maine (la acea data) si am sa-i propun meniu, desfasurator etc. Ma informeaza ca la eveniment se va ocupa sa cante Aurel Tamas sau Furdui Iancu. Nu e de gluma.
Fumez o tigara in birou (scuze sefu’) si efectiv nu pot sa gandesc nimic. Ii chem pe bucatari. Unul din ei stia numele si ce reprezinta.Ii spun ca trebuie sa gandim impreuna si bla bla bla-uri motivationale. Da ochii peste cap : “off sefu’…mai bine refuzati masa…pai ce sa le facem noi la astia?!ce foaie gras, ce sosuri?!”. O las balta si imi propun sa o gandesc acasa sau mai tarziu sa vad ce o sa iasa. Seara am o discutie cu 2 prieteni si le povestesc ce am de facut, ce ma asteapta, implicatiile unui esec etc. Ideile incep sa curga. Iau un pix si o foaie si incep sa notez, sa dezvoltam.
Reteta succesului e simpla: ratatouille (sau cum se scrie).Ati vazut desenele animate?! Reteta e : simplu, inedit, sa nu mai fie nicaieri.
A iesit urmatoarea masa si desfasurator:
discurs din partea mea ceva de genul : “ma simt onorat, am avut emotii, sper sa fim pe masura asteptarilor dumneavoastra.” si acum incepe frumusetea: “tin sa precizez faptul ca la absolut toate preparatele ce le veti servi asta seara s-au folosit numai materii prime principale din judetul cluj, achitionate direct de la producator.materiile auxiliare folosite sunt fie in acelasi ton cu materiile principale fie sunt produse ecologice achizitionate de la singurul magazin de profil din transilvania. Cartofii de Rasca — sunt unici in tara pentru marimea lor. Recordul national de cel mai mare cartof e detinut de aceasta comuna de mult timp si este imbunatatit de la an la an.” Si am un cos pregatit cu tot ce vreau sa arat si le arat. ” ridichiile de Apahida sunt iarasi unice prin forma lor lunguiata. Nu veti mai gasi nicaieri aceasta forma de ridichi” Le arat”. Ceapa de Turda cunoscuta si ca “ceapa bot de iepure”. Branza de Nasal (pe care sigur o stiu) — concureaza lejer cu orice branza din europa– este maturata in pestera de la Taga langa Cluj.” Meniul: gustare ardeleneasca (toba, slanina, sangerete, cas, ceapa de turda, ridichi de apahida, branza de nasal si alte smecherii traditional ardelenesti) — servire la platou pe mese. Apoi: bufet suedez montat integral format din: varza a la Cluj, sarmalute in dovleac, lucicos de varza cu cartofi si ardei iute, si piesa de rezistenta balmos! Desertul, servire la farfurie format din gomboti cu prune si lapte de pasare.Mmmm. Abia astept.
I-am poovestit organizatorului: a ramas masca si a suplimentat bugetul.
Sunt convins ca o sa ramana placut impresionati.
Ca noutate precizez ca nu am mai consumat bauturi alcoolice de sambata 9 mai (1 pahar de unicum si 1/2bere) si ca am slabit 3 kg. Nu imi vine sa cred. Maine nu are cum sa scape palinca atat de tradtionala in Ardeal. Abia astept sa se incheie ziua cu masa si conferinta sa pot savura un lucicos cu balmos si o palinca adevarata!

, , ,

0 Comentarii pentru acest post

1 Trackbacks pentru acest post

  1. Conferinta si masa.FINAL Says:

    […] idei si “mingiile la fileu” lasate de Cosmin. Importanta masa de dupa despre care scriu aici s-a incheiat cu bine. Discursul si prezentarea au fost aplaudate la scena deschisa de cei de la […]

Comenteaza si tu