RSS

Vacanta de iarna

Ziua de Cluj publica azi un articol excelent vis-a-vis de preturi/locatii in vederea sarbatorilor de iarna. In primul rand vreau sa fac o rectificare si anume a faptului ca eu nu sunt presedinte AHC si vicepresedinte. In al doilea rand ca in Australia nu pot merge la sky ci pe plaja sa vina Mos Craciun cu caciulita rosie in bermude.
Articolul este excelent! Aici articolul din ziua
De la TTR 2009, va spun ca exista posibilitati cel putin egale, daca nu mai ieftine de a petrece sarbatorile de iarna in zone mult mult peste zonele noastre montane. Daca aici la Belis se ajunge la 2000 euro, exista oferte (si nu putine) la acelasi pret in Australia — la soare, de fapt oriunde in lume! De la munte — Alpi, Austria, Franta etc pana la vacanta unui prieten care a platit 1200 de euro pentru caraibe (mancare all inclusive si cu un transport decent). Aici caraibe.
Domnisoara Patricia m-a intrebat care e motivul acestor preturi la noi…sincer regret ca nu a public intreg raspunsul meu si eventual citat exact (inteleg de ce nu l-a publicat:))). Am spus ca un rol principal in aceste preturi il joaca fiscalitatea excesiva! Intr-un domeniu pe care guvernul romaniei il vrea revigorat. Cum au fost scutite o gramada de alte domenii/fabrici etc scutite de anumite taxe de ce nu pot face acelasi lucru pentru turism?! Pe perioada determinata! Isi inchipuie cineva ca vor venii nemtii sau francezii la Belis pe 2000 euro?! Tot noi in loc sa-i aducem pe altii. De ce ne-au batut bulgarii la curul gol cu litoralul lor? Extrem de simplu: au avut niste facilitati fiscale extraordinare — scutiri de taxe, diminuari de taxe etc. Ei nici macar nu au avut aceasta politica pentru o concurenta cu Romania! Ci pentru a concura Turcia! Noi in schimb nu putem sa reducem din fiscalitate pe ramuri…nu.
Urmatorul punct important il reprezinta mentalitatea! Atat a consumatorului autohton cat si a “vanzorului” autohton. E prea greu sa detaliez…De ce sa nu cer 2000 de euro daca gasesc clienti si la 2000 de euro?! Absolut corect! Nu e prost cel care cere. E prost cel care plateste. Din punctul asta de vedere oricum prevad….in alt articol….
Iar insumate cele doua, mentalitatea cu fiscalitatea nasc monstrii: proprietarul cere 2000 euro.El habar nu are ce e aia taxa de statiune, TVA, impozit, etc. Vine agentia bine intentionata care stie mentalitatea noastra si spune ca poate vinde acea cabana numai ca trebuie sa emita facturi, chitanta etc. Aici incepte fiscalitatea: “vanzatorul” la produsul de la “primul vanzator” (nu are bon, factura etc) la pretul X. La pretul X se adauga: 19% TVA (de multe ori se omite faptul ca TVA-ul la cazare e de 9%) apoi se mai adauga intre 3% si 5% taxa de statiune si mai apoi 10% minimul profit. Si ne trezim in targ cu oferte autohtone la tarife de “exotic”.
In tot acest timp, Ministerul ce face? Cheltuieste milioane de euro pentru promovarea Romaniei. Foarte bine! E nevoie de asa ceva! Dar cand cel care e atras de acea promovare se uita si vede ca in Maramures il costa cat in Austria, cand aude de serviciile, dotarile noastre ce face? Ori vine o data si apoi fuge facand reclama negativa ori nu vine din start. Personal cred ca reducerea fiscalitatii pentru scaderea tarifelor in general, asociatata cu promovarea Romaniei ar putea da roade…In alte parti a dat:Bulgaria, Turcia sunt cele mai bune exemple.

, ,

Comenteaza si tu