RSS

TTR 2009 — slab cum nu imi puteam inchipui–UPDATE

Fri, Oct 16, 2009

National, prima pagina

Am fost azi la targul de turism al Romaniei 2009. E de departe cel mai slab targ pe care eu il vad de prin 2003…
Nu am crezut ca se poate ca TTR sa devina un eveniment pe care aproape sa il regret ca m-am ostenit sa il vizitez…daca stiam ca asa slab va fi, stateam bine de tot pe ganduri daca merita oboseala, pregatirile, banii etc.
Totusi a fost bine ca m-am putut intalni cu destui colaboratori, am discutat, am luat pulsul… Cand ajung in Cluj trebuie sa fac niste oferte punctuale — infinit mai putine decat de obicei. Ma pregatisem pentru toata ziua de vineri si poate putin sambata dimineata. Am terminat totul vineri in cateva ore.
Putini expozanti, absenti de marca!
Decizia organizatorilor de a transforma TTR in campania proprie a Ministerului Turismului va avea efect pe termen lung.
Spatiu expozitional: DOAR pavilionul central din care TOT parterul a fost inchiriat de Ministerul Turismului — sunt foarte curios sa aud sumele; am auzit mai multe variante toate consider eu exorbitante — de la sute de mii de euro la milion si putin…
Ce prezinta acolo MT?! Din pct-ul meu de vedere nimic! Pentru cine?!?! E o intrebare si mai tare!!
Agentiile inghesuite la etajul I si II. Nimic din grandoarea, splendoarea anilor trecuti.
Standurile judeteme/municipale, incghesuite la parter in spatele scarilor si cu tavanul in cap.
Bineinteles Municipiul Cluj Napoca — jud Cluj a lipsit. Sau cel putin eu, care l-am si cautat nu l-am gasit!!!
Am cumparat doar “cartea expozantilor”…face 70% dintr-un eveniment care incepe sa moara…asemeneni intreg turismului romanesc. CD nu au mai scos…
Sunt rupt de oboseala totusi asa ca ma duc la somn. Maine trebuie sa conduc inapoi…
Rusine MT!

UPDATE
Eram extrem de obosit cand am scris articolul de mai sus. Acum am mai apucat sa ma documentez putin, sa mai citesc…
Pe site-ul targului, la sectiunea targul in cifre, apare cum ca, targul de anul asta ar fi fost mai mare ca cel de anul trecut…extrem de curios. Eu unul nu am vazut absolut deloc acest lucru. Nu numai ca nu am vazut dar anul trecut nu imi terminasem toata treaba in 6 ore de targ. Acum in 2 ore fluieram. Si fiind in birou stau cu “cartea expozantilor” din 2008 si din 2009. Cea din 2008 este de 2 ori mai groasa. Ce face si marketingul asta domnule.
Ma mira in continuare decizia Ministerului Turismului de a inchiria tot spatiul expozitional de la parter. Ma mira decizia prganizatorilor de a permite acest lucru. Ma mira ca Municipiul/zona Cluj Napoca nu a participat. Pana in momentul de fata, intre cifrele vehiculate ca si cheltuieli ale MT sunt discrepante foarte mari — se vehiculeaza de la cateva sute de mii de euro pana la 1 milion si cateva sute de mii de euro. Chiar daca sunt “doar” cateva sute de mii de euro, umila mea parere e ca au fost cheltuite degeaba! Absolut degeaba. Greseli pe care nu stiu cum le poate face un minister. Eu imi inchipui acolo o armata de oameni care stau cu pixurile in mana si gandesc, analizeaza, pana se duc la doamna Udrea sa-i propuna…Cu fiecare data cand intalnesc actiuni ale MT mi se intareste si mai tare ideea: sunt niste incapabili! Acei oameni probail ca nu au nici un studiu de marketing, niste traininguri…ceva. De ce nu se duc la targuri internationale, sa vada ce fac ministerele in general in targuri si sa copieze?! Roata a fost invenata, se misca si functioneaza.

Sper ca macar expozantii sa fie mai multumiti ca mine de acest targ. Ei au cheltuit mii de euro-zeci de mii de euro, pentru…sper ca macar ei sa fie mai multumiti. Ma bucur ca am avut din nou ocazia sa ne nedem si pana la primavara…ma inclin.

1 Comentarii pentru acest post

  1. idaho Says:

    Cum iti si spuneam: PRAF!

1 Trackbacks pentru acest post

  1. Targul de turism 2009 | Blog Turism Says:

    […] in a gasi ceva care sa merite si povestit. Am crezut ca e doar parerea mea dar se pare ca si alti oameni din turism au simtit la fel: TTR 2009 a fost cel mai slab din ultimii […]

Comenteaza si tu