RSS

Situatie nasoala

Articol din ZF, editia de Transilvania. O investitie care dupa un calcul rapid se amortizeaza in peste 15 ani daca nu se schimba nimic. Cand zic nimic ma refer atat la situatia din piata cat si la alte aspecte despre care ar fi inetic sa ma pronunt eu. O sa imi permit totusi sa comentez putin la finalul articolului.

“Hotelul din Cluj al Elenei Grec, cumparat cu 12 mil. euro: doar 30 de camere din 100 sunt ocupate

Hotelul de patru stele West City din Cluj, care a facut obiectul unei tranzactii de 12 milioane de euro anul acesta, a operat la un grad mediu de ocupare de 25-30% din februarie pana in prezent.
Altfel spus, hotelul a avut maxim 30 de camere ocupate din cele 101 destinate oamenilor de afaceri si celor care tranziteaza orasul Cuj-Napoca.
“Am intrat pe piata intr-o perioada grea pentru hoteluri, insa anul acesta este o perioada de acomodare si vrem sa ne pastram o anumita tinuta de patru stele si nu sa incepem sa atragem clienti prin practicarea unor preturi de dumping sau alte astfel de practici. Sunt destui sacali in piata”, a declarat Viorel Serdean, directorul general al hotelului.
Pretul de receptie al unei camere duble este de 89 de euro, in timp ce pentru clienti corporate pretul este de 70 de euro, potrivit reprezentantilor hotelului.
Hotelul de patru stele West City Cluj, situat in apropierea complexului Polus Center, a fost inaugurat la inceputul acestui an, in luna februarie.
Elena Grec, fosta sotie a omului de afaceri Gheorghe Grec, care a incasat anul trecut peste 35 mil. euro din vanzarea afacerii Bere Mures catre Heineken, a preluat efectiv operatiunile hotelului clujean la inceputul lunii iunie de la antreprenorii Marius Bejan si Daniel Dumitras, proprietarii grupului Coratim, care au construit hotelul.
La inaugurarea hotelului West City, conducerea grupului Coratim estima ca in acest an hotelul de patru stele din Cluj va ajunge la o cifra de afaceri de aproximativ 2 mil. euro si va avea un grad mediu de ocupare cuprins intre 40% si 45%.
“Nu pot sa ofer informatii legate de veniturile obtinute pana acum sau de estimarile pana la sfarsitul anului. Insa, clientii de business nu mai mananca acum la evenimente, ci au inceput sa manance acasa sau la birou, din cauza bugetelor reduse alocate de companii”, a precizat directorul hotelului, referindu-se la evolutia segmentului de food&beverage.
Hotelul are 70 de angajati, insa rata de migratie este destul de mare, dupa cum apreciaza Serdean. “Este foarte greu sa gasesti personal calificat in conditiile in care cei mai multi migreaza la munca in strainatate cand vine primavara. Noi trebuie sa tinem oamenii doar peste iarna”.
Directorul general al hotelului mai spune ca printre investitiile realizate pana acum se numara dezvoltarea unui centru spa, pentru care s-au alocat aproape 100.000 de euro. “Centrul spa se va deschide luna aceasta si va include sauna, jacuzzi, sala de fitness si masaj”.
Achizitionarea West City Hotel intr-o perioada in care bancile acorda cu dificultate imprumuturi este cea de-a doua tranzactie importanta pe piata din Cluj, dupa ce omul de afaceri Gheorghe Fatol a vandut hotelul de patru stele Rimini Plaza catre una dintre companiile de investitii financiare controlate de Arpad Paszkany. Incasarile de pe piata hoteliera clujeana au ajuns anul trecut la 25 mil. euro, comparativ cu 30 mil. euro anul trecut.”

Nu imi permit sa comentez de cat afirmatia referitoare la preturi si la sacali. Si eu sunt extrem de inversunat pe aceasta problema si pe curvia preturilor cum ii zic eu dar….in conceptia mea, Hotelul West City concureaza cu City Plaza, Opera Plaza, Granada-Rimini; nu concureaza cu hotelurile concurente in plaja Athos, Opal, Premier…preturile practicate de West City, atat la receptie cat si contractuale sunt mult mai mici decat concurenta directa(City Plaza, Opera, Granada)! Sunt egale sau in unele cazuri mai mici si decat la concurenta indirecta–Athos (egal receptie, mai mic contractual), Opal, Premier, Pami! Nu cred ca e la locul ei, din punctul meu de vedere afirmatia cu sacalii preturilor! Decat daca se considera concurenti directi cu altcineva decat City Plaza, Granada si cu altii decat indirectii Athos, Opal, Premier etc. Dar banuies ca nu considera concurenti directi pensiunile din Floresti si Gilau si nici un alt hotel sub 25-30 de camere. Problema e in alta parte…cred eu. Multa bafta in continuare!

, ,

Comenteaza si tu