RSS

Scoala…cursurile si practica

Wed, Apr 21, 2010

Diverse, prima pagina

Asa cum am mai spus ma implic si imi face o deosebita placere sa ma implic in procesele didactice. Eu nu am avut sansa sa imi arate nimeni nimic, cel mai mult mi-a arat Cami (ti-am multumit vreo data?) si un fost sef(patron). Vroiam sa am de unde invata, sa imi arate cineva ceva dar…cam greu. Cursuri de specializari (unele pe bani grei), carti si autodidact, citit pana adormeam. A doua zi ma duceam in hotel si ma convingeam daca ce imi spuneau mie cartile si cursurile sunt la fel cu ce se intampla de fapt in oficiu, la receptie etc. Eram atat de nasol intro vreme incat nici eu nu prea invatam pe nimeni intro vreme…asistente sau chiar oameni care ma mai rugau una alta.
De vreo 4 ani s-au schimbat toate astea si am inceput sa invat si pe altii, sa le arat. De aceea, cred ca la Athos**** s-au facut cele mai multe lucrari de diploma, licente si altele decat la alte unitati din Cluj. In fiecare an, acceptam aproape pe oricine in practica sau “pregatire”. Studentii de la CTT sunt deja obisnuiti ai casei, cei de la Bussines sau FSEGA devin si ei incet incet.
Din seria de 8 de anul trecut de practicanti de la CTT 3 sau 4 (nu stiu sigur de al 4-lea dar si el intr-un timp) lucrau la cateva luni dupa terminarea stagiului in turism. Stiu sigur ca 3 inca lucreaza.
Anul trecut a fost si prima oara cand am avut studenti prin ceva program POSDRU. A fost super. Multi si-au dat interesul. Erau chiar interesati, activi, stiau si ceva teorie. La fel stiu ca cel putin 1 lucreaza sau lucra in turism.
Dar anul asta…poate ma graqbesc eu sa ma pronunt…toti cei veniti pentru POSDRU sunt anul I…ar trebui sa le oferim un stagiu de practica pentru a se pregati sa fie manageri. Sau oricum pozitii de middle management. Am o programa de urmat. Ar trebui sa le arat cum si ce. Dar am realizat ieri, la a doua intalnire dupa cursul introductiv ca ei nu stiu ce e aia “organigrama” “cash flow”. Cum pot eu sa le prezint “structura organizatorica a unitatii in care se face practica” daca ei nu au notiuni elementare de genul ce e aia “organigrama” si de ce. Le-am prezentat si o sa le prezint cat de bine pot. Poate ma asteptam eu la altceva. Sunt oricum putin debusolat ca nu au nici cele mai elementare notiuni. O sa le aibe, cei interesati cand se termina stagiul.
Oricum o sa scriu in fisa de observatie faptul ca noi, formatorii/tutorii, ar trebui sa stim mai bine ce an sunt cei ce urmeaza sa faca stagiul de practica, sau si mai bine sa stim ce s-a predat pana atunci ca sa putem sa le aratam faptic ce s-a predat. Noi trebuie sa le spunem de structura organizationala si ei nu stiu ce e aia organigrama. Pai avem o structura organizational piramidal extinsa in 3 axe cu un singur nivel de control!! NA! Si sa imi spuneti ce inseamna!

Intre timp trebuie sa fac o compilatie de 2 articole pentru o revista unde urmeaza sa fiu colaborator. Va tin la curent! Si sa pregatesc o conferinta pentru OST din data de 11 mai in amfiteatru.

3 Comentarii pentru acest post

 1. Gabriela Says:

  Da, trebuie sa existe colaborare, dar de asta romanii au auzit mai greu. Si cand ceri cuiva asta, te trimit cine stie unde. Si daca vezi programa lor, uneori e greu sa iti dai seama ce presupune o anumita “materie”. Asa e, ar trebui sa fie obligati sa faca un soi de fisa pentru toate grupurile care va vin la practica. Ca oameni care va bateti capul sa primiti studenti (si care ati inteles valoarea unei asemenea batai de cap, caci multi refuza), aveti dreptul sa cereti.

 2. G. Predescu Says:

  am facut 1/3 din turul “castelelor din judetul Cluj” din catalogul tau…superb.Poate ne vedem la o cafea pe tema asta. Oricum o sa scriu si despre asta; cred ca trebuie sa il si dau inapoi…:)
  probabil ca o sa se puna cap la cap cu timpul colaborarea.

 3. lavy Says:

  …noi la GT am facut chestiile astea elementare de’abia la sfarsitul anului II…nu’i chinui prea tare…ca bietii de ei abia incearca sa desluseasca ce’i ala turism….i’ai mai incet:))…multa bafta

Comenteaza si tu