RSS

Nu doar turism

Thu, Jun 10, 2010

National, prima pagina

Se scrie, se vorbeste, se comenteaza, le lamenteaza non stop pe subiectul criza. E si normal pentru ca e ceva ce ne atinge zilnic pe toti. Indiferent de functiile pe care le ocupam, de domeniile in care activam suntem zilnic atinsi de criza. Ne uitam la televizor cum ies oamenii in strada, pana si politia a iesit in strada, si ne dam cu parerea despre ce ar trebui facut.
Guvernul propune un set de legi anticriza si asa e exprimat acest pachet de parca criza asta e ceva personificat si vede : “pachet de legi anticriza — trebuie sa fug pe campie.” Criza nu e ca un gandac din reclamele la raid… gandacul vede spray-ul si fuge nebun. Masurile trebuie sa fie bune si trebuiesc aplicate. Am vazut ca desi ei incearca, cei asupra carora ar trebui aplicate gasesc solutii sa fie bine: se vor scadea salariile bugetarilor cu 25 %– s-au gasit bugetari care si-au ridicat salariile cu 25% inainte ca aceasta lege sa intre in vigoare; soferii si secretarii din ministerele cu salarii mai mici s-au transferat in ministerele unde sunt salarii mai mari si tot asa. Indiferent cat si cum incearca guvernul , avem un imbold asa un impuls sa gasim noi solutii sa ocolim legea.
Personal nu ma ating prea tare solutii anticriza pe care le propune guvernul pentru ca se aplica numai in sectorul bugetar. Sau nu simt eu ca m-ar atinge. Nu stiu daca sunt bune sau rele dar stiu ca sunt greu de aplicat.
Sunt aproape convins ca in curand Guvernul, in directia pe care o are si in declaratii pe care le face va ridica cota de impozitare si TVA-ul. Am sustinut si sustin in continuare faptul ca impozitele si taxele ridicate indeamna la evaziune fiscale. Nu numai eu sustin lucrul asta ci istoria si economia. Asta ma sperie. Perspectiva ridicarii cotei de impozitare si a TVA-ului ma sperie. Si ma indeamna.
Nu ma pot abtine sa nu admir masurile luate de Guvernul Ungariei — tara care din cate stiu eu are o evaziune fiscala mai mica decat a Ro — sau cel putin cateva dintre aceste masuri : renunţarea la maşinile de serviciu şi telefoanele mobile gratuite oferite funcţionarilor publici — de asa ceva nu cred ca s-ar putea preleva nici un functionar public din RO si sunt convins ca s-ar face niste economii fantastice. Totusi cele mai frumoase masuri mi se par : reducerea impozitului pe profit de la 19 la 10%; eliminarea a zece taxe auxiliare; acordarea unor facilităţi producătorilor şi IMM-urilor. Da! Reducand cota de impozitare se mareste plaja de impozitare! Eliminarea unor taxe auxiliare si acordarea de facilitati incuraseaja IMM-urile sa mentina oamenii angajati! Sa nu-i dea afara si sa devina asistati social! Aceste masuri mi se par extraordinar de bune. Orice societate ar prefera sa intre in legalitate 100% daca si-ar permite!
Azi dimineata discutand cu cel mai bun prieten cred ca a identificat, pe langa cele de mai sus, una dintre cele mai bune masuri anticriza.
Situatie in angajatii din mediul privat: — in general pana la salariul de 1200-1500 lei net cam toti angajatii au pe cartea de munca atat cat ar trebui 1800-2200 lei — deci evaziunea e mica. De la salariile mai mari de 1500 pana pe la 5000 lei cred (cunosc enorm de multe cazuri) incepe insa evaziunea — in sensul ca pe cartea de munca salariul este trecut de obicei netul ca si brut sau chiar mai putin restul platindu-se la negru. De la 5000 in sus multe sunt trecute pe cartea de munca corect sau se gasesc alte metode (participatiuni, contracte de colaborare, PFA etc etc).
Propunere de masura anticriza: la salariile pana in 1500 de lei sa ramana taxele exact ca acum — cu CAS, somaj, impozit etc etc. La salariile de peste 1500 lei sa nu se mai aplice absolut nici o alta taxa in afara de impozitul pe profit 16%. Eu cred ca o mare de oameni care au acum sa zicem 2000 lei in mana din care maxim 1400 pe cartea de munca ar prefera sa discute cu angajatorul “Sefu’ va rog eu sa imi treceti pe cartea de munca 2000 lei din care platesc eu aia 16% si asa eu sunt linistit ca am totul ok si ca se strang acolo bani la pensie si asa si societatea e 100% in legalitate!” Eu unul asa as proceda — daca as fi in cazul asta! Si as sugera tuturor prietenilor si angajatilor sa faca la fel. Sunt absoult convins ca plaja de impozitare ar creste brusc si ar creste in asa fel incat incat ar suplini si CAS si toate celelalte.

Pana una alta, nu ramane decat sa ne plangem, sa ne lamentam si sa ne uitam cum guvernantii nostrii isi fac de cap si platesc 12000 euro pentru a vopsi o trecere de pietoni, cum fac petreceri pe bani publici si cum se planga ca nu dorm noaptea din cauza creditelor. Ar vrea acea persoana care se plange ca nu doarme noaptea din cauza creditelor sa facem schimb?! Eu unul as vrea…nici eu nu dorm de grija creditelor, de grija angajatilor, de grija familiei, de grija familiilor angajatilor, de toate problemele care ma apasa parca mai rau pe zi ce trece.

, ,

1 Comentarii pentru acest post

  1. Radu Razvan Says:

    Din pacate marile probleme inca nu au aparut, mai prin toamna va fi destul de greu iar cine nu este pregatit va ramine in fundul gol.

Comenteaza si tu