RSS

Noua lege a turismului romanesc

Fri, Jan 7, 2011

National, prima pagina

Am urmarit cu interes inca de la lansarea dezbaterii publice (nu stiu nimic de asa ceva dar a fost lansata in “dezbatere publica”) subiectul proiectului de lege.
In proportii foarte mari este o lege cu multe prevederi foartea bune. Exceptional de bune. Problema vesnic romaneasca este cat din ce se propune se va si face si implementa. Promovare, respectarea regulilor de urbanism, semnarea contractelor cu TUI si multe altele.
In schimb gasesc total deplasata prevederea “Fără corturi pe plajele din România. Aceasta este una dintre cele mai importante prevederi ale proiectului de lege a turismului, elaborat de oficialii Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului ” (evz.ro). Concret, în proiectul legislativ aşteptat să intre în vigoare cel târziu în primăvara acestui an se precizează: “Este interzis utiliza torilor plajelor cu destinaţie turistică, precum şi oricăror altor persoane: camparea pe plajă, am plasarea şi/sau montarea de panouri publicitare, bannere, postere, şi orice alte tipuri de dispozitive care servesc publicităţii, accesul persoanelor însoţite de animale, cu excepţia câinilor din dotarea Ministerului Administraţiei şi Internelor şi a câinilor utilitari ai persoanelor cu dizabilităţi, circulaţia sau staţionarea vehiculelor, cu excepţia celor care asigură intervenţii operative şi a utilajelor de întreţinere a plajelor”.
Eu sunt unul dintre cei ce merg atunci cand pot cu cortul — la Gura Portitei, la Vama Veche si nu numai.
Ce am vazut eu si ce am intalnit eu ori de cate ori am fost “flower power” cu cortul pe unde am fost?! Am intalnit tot felul de oameni, provenind din toate paturile sociale, si ceea ce ar putea sa mire foarte multi straini. Imaginea acestui tip de turism este ca vei intalni numai sau in principal oameni “cu venele sparte” , tineri betivi si teribilisti. Nu e in totalitate adevarat. Am intalnit intradevar si turistii astia — beti, drogati, nespalati, morti de foame. Dar am intalnit si oameni care pe langa vacante exotice cu ultra all inclusive isi dedica 1 saptamana pe an pentru o vacanta la cort in Vama sau la Portita.
La Portita — unde am calcat mai des in ultimii ani — sunt la tot pasul. Straini si romani. Doctori, profesori, proprietari de afaceri, familii intregi etc. La Portita, cheltui mai mult intro saptamana de stat cu cortul decat in multe multe alte parti ale litoralului romanesc la hotel.
Eu cred ca acest tip de turism este un turism de nisa. De care noi, in loc sa beneficiem, sa-l dezvoltam, sa-l duce cu multe trepte mai sus, il omoram.
La Amsterdam poti fuma iarba si poti manca “prajiturele”, in Egipt poti sa mergi cu caravana (intr-un jeg si niste conditii de mori), si exemple pot continua pana la Cuba(superb) unde daca iesi din perimetrul turistic iti doresti din tot sufletul sa nu fi iesit datorita a tot ce vezi si traiesti in jurul tau. La noi, unde exista posibilitatea dezvoltarii acestei nise se distruge. De ce nu am face din Vama, Portita, 2 Mai sau altele paradisul vacantelor din lume cu cortul si a tot ce presupune o astfel de vacanta?! Concerte tematice, plaje, amuzament specific etc. Si folclor! Am vazut un spectacol senzational la Portita cu lipoveni. De ce?!
M-as gandi temeinic la chestia asta daca as fi o autoritate care sa poata face lucrul asta…

De citit si aici despre ce mai presupune acesta lege, care repet, in mare, este binevenita!

,

Comenteaza si tu