RSS

Miroase a ceva…se pregateste ceva.In Cluj

Sun, Jan 23, 2011

Local, prima pagina

Poate e prea mult spus. Desi, cunoscand mecanismul si cum se face cum sta treaba, tind sa cred ca nu e chiar prea mult spus.
Administratia locala sufera enorm la capitolul turism! Enorm! Nu a facut mai nimic, sau ce a facut nu e absolut deloc bine facut. Am scris pe acest capitol. Nimic. Zero barat. Consiliul Judetean a miscat notabil, pe cand localul sta pe loc sau face lucrurile in mod urechist.
Administratia locala are in AHC, in hotelieri si in operatorii din turism, un ghimpe in costa care striga si uneori striga tare “sunteti incapabili de a face ceva pe plan turistic pentru cluj napoca”, “ceea ce faceti nu e bine” “nu faceti nimic”. Pana si cetatenii Clujului, tinerii spun cam acelasi lucru “administratia publica locala nu face nimic pentru turismul clujean”. Studentii mei au idei de 10 ori mai bune decat cei care ar trebui sa le aibe si sa le implementeze. Si le au la scara larga nu cum le au cei din local “am pus un panou!” SI?!?!
Pana in 2009 si chiar in 2009 si dupa, Primaria Cluj Napoca avea o perceptie si o manifestare vis-a-vis de hotelieri si cei implicati in hotelarie de “Voi sa taceti din gura ca sunteti plini de bani”. In plina criza economica, cand noi urlam de ne sareau ochii, cand oamenii nostrii erau disperati ca raman fara locuri de munca cand eram efectiv disperati si ceream micsorarea taxei hoteliere, la singura intalnire la care a participat, Dl Primar Sorin Apostu, a manifestat o atitudine sfidatoare, incercand sa ne scoata ochii cu “strazile asfaltate” si cu “voi sunteti plini de bani”. Strazile asfaltate sunt un lucru extraordinar, dar nu sunt pentru turism in mod expres si cu siguranta nu din taxa hoteliera.
Atitudinea s-a mai schimbat putin, dar tin sa subliniez putin. Administratia a realizat ca si noi avem ceva putere — presa. S-a incercat putin “bagatul pumnului in gura”, una alta dar de neluat in seama. Mica intoxicare si pareri exprimate (vezi seria urechistii). Dar asa minore. Si unele intalniri cu sloganul “hai sa fim prieteni”. Pai noi nu suntem dusmani…eu cred ca, criticile trebuiesc percepute ca un lucru constructiv.
Teama mea e ca administratia locala a inceput sa plateasca niste articole care sa o puna intr-o lumina pozitiva din punct de vedere al turismului clujean. Sper sa ma insel si sa fie doar greseala unui ziarist. Detaliez imediat.
Personal cred ca administratia locala vrea sa induca ideea, prin mass media, ca se fac lucruri fantastice pentru turismul clujean si ca acesta nu sufera absolut de loc ba chiar o duce foarte bine! Asta a incerc at atunci dl. Ovidiu Campean in emisiunea cu mine. Am mai citit cateva articole in aceeasi tenta. Dar ce am citit azi in citynews m-a cutremurat.
“intre 1 ianuarie 2010 si 30 noiembrie 2010 peste 51.000 de turisti straini au vizitat Clujul. Numarul celor romani este de trei ori mai mare” Se induce ideea ca enorm de mult.Doamne ce bine merge turismul clujean. “In schimb, in 2010, turistii din Germania pare sa fii fost tot mai atrasi de frumusetile Clujului intrucat peste 6.571 dintre acestia au fost cazati in perioada mentionata. Si din Franta au fost 3.698 de turisti iar din Marea Britanie 2.395 de persoane. Aproape in fiecare luna hotelierii au constatat ca indicele de cazare este in crestere fata de anul 2009.” Merge turismul Clujean de rupe normele. Domnule ziarist….daca a fost o greseala modul in care ati scris acest articol, si la modul “vai ce bine merge si cati turisti vin” va inteleg intrucat probabil nu ati documentat daca 51.000 de turisti straini inseamna mult sau putin, nu ati documentat ce e cu turistii germani si francezi, nu ati documentat cu cresterea gradului de ocupare, cu faptul ca 90% e turism bussness si aveti o scuza intrucat poate pentru dvs 51.000 de turisti in 11 luni inseamna mult. Dar 51.000 de turisti in 11 luni inseamna 4636 pe luna adica 154 pe zi!! Adica 0!!! La un oras precum Cluj Napoca! Daca luam in calcul ca am jucat iar in Champions League (ceea ce oricine va va spune ca DA e un plus imens) veti vedea de unde vin turistii nemti si francezi in exces fata de alte perioade, si aici va rog sa adaugati si Iron Maiden. Si daca ne gandim la “panzerele” au avut cateva sute bune de sustinatori nativi inseamna ca au fost zile in care nu am avut nici un turism strain. Si vedeti ca Directia de Statistica numara un turist strain de maimulte ori–sa intelegeti: dl Swerbert din germania vine in fiecaresaptamana in Cluj Napoca cu bussiness si stra 2 nopti. Directia de statistica il numara pe acelasi dl Swerbert de 8 ori. Iar gradul de ocupare in crestere fata de 2009. In unele luni…da.Minor. Dar va rog sa aveti in vedere ca in 2010 au fost atinse cele mai mici valori ale gradului de ocupare turistica a mun Cluj din “istoria moderna”. Deci tenta pozitiva a articolului nu isi are nici cel mai mic sens! E de tot cacatul ca in 11 luni un oras precum Cluj Napoca a reusit sa aduca 51.000 de turisti straini. Prin frumusetile Clujului va referiti la bussiness ca rata de sedere e de 1.2 nopti!!! Deci nu viziteaza nimeni nimic!!!
Admir enorm citynews dar articolul e de tot cacatul si sper sa fie omisiunea unui ziarist. Aici articolul.

Culmea e ca apar tot mai multe articole laudative in sensul asta….

P.S. intrucat nu va puteti abona la posturi direct din site, cei ce doresc mail de instiintare cu ocazia noilor postari, va rog sa dati un mai la [email protected] cu titlul “Abonare”

,

4 Comentarii pentru acest post

  1. Bogdan C. Says:

    Dupa cat e de cuprinzator, probabil articolul a fost creat si publicat in juma’ de ora, asa ca sa umple editia de duminica, mai saraca de obicei in eveniminte…
    E foarte adevarat ca turistii aia sunt numarati de mai multe ori. Cei mai multi dintre ei sunt pasageri fideli ai companiilor aeriene (nu low cost) si unii dintre ei vin la Cluj de 3-4 ori pe luna, altii de 2 ori pe saptamana. De obicei se intorc a doua zi.
    Asa ca nu stiu ce mai ramane din cei 51000 de turisti straini.
    Am intalnit si turisti, foarte putini, care vin la Cluj in weekend exclusiv pentru viata de noapte. Poate ar trebui sa se gandeasca autoritatile si la acest aspect in viitoarele campanii de promovare turistica a Clujului.
    Si cum ai spus si tu, nu cred ca le-ar strica o colaborare cu facultatile de profil, asa sub forma unui proiect pt. studenti, poate ar reusi in acest fel sa faca si niste economii la bugetul local.

  2. Gabriela Says:

    Sibiul a avut 260.000, spre comparatie cu Clujul… Nu prea cred nici cifra asta, pentru ca vara asta gemea piata mare si mica de turisti, iar angajatii muzeelor se “plangeau” ca nu stiu ce sa faca, atatia vizitatori aveau. Bruckenthal-ul din Sibiu este unul din cele mai vizitate muzee din tara. Dar acolo a pus municipalitatea mana si a creat ceva. A se vedea cat de vizitata e pietonala lor. A noastra… si exemplele pot continua, din pacate, nu in favoarea Clujului.

  3. traducator craiova Says:

    Toate administratiile au aceasta problema la nivelul turism din pacate..

  4. Jonathan Says:

    Se pare ca administratia locala nu realizeaza cati bani ar putea sa aduca turismul

Comenteaza si tu