RSS

Impozitul forfetar

Mon, Apr 12, 2010

National, prima pagina

In Ziua de Cluj, apare un articol interesant si un interviu cu mai multe persoane (inclusiv cu mine) despre cum vrea Guvernul sa ne impoziteze forfetar. Doresc sa fac o corectare articolului din Ziua si anume faptul ca eu nu sunt presedintele AHC ci vicepresedinte si purtator de cuvant (dintro parte in alta). Articolul este disponibil aici.

Bun. Acum…am fost putin mai vehement in cadrul discutiei cu dl.Bogdan Vasilescu, opinie pe care probabil dansul nu a putut sa o redea in paginile cotidianului dar pe care eu pot sa o exprim aici.

Impozit forfetar, pe numarul de camere, indiferent de gradul de ocupare. Poate se mai gandesc si mai fac totusi o diferentiere in functie de zona…dar impozit pe numarul de camere indiferent ce grad de ocupare faci! Am spus si o sa o mai spun faptul ca sunt “portocaliu”…dar acum…

Masura impozitului forfetar astfel este o dovada clara a TAMPENIEI, PROSTIEI si INCOMPETENTEI celor ce ar trebui sa faca lucrurile sa mearga.
Presedentia Romaniei si Guvernul Romaniei au declarat TURISMUL drept prioritate nationala! Asa si trebuie ca potentialul este enorm, putem sa dam PIB-ului o suma de vreo 10 ori mai mare daca turismul ar fi bine exploatat.
Dar nu au stiut doamnele si domnii referenzi, consilieri, experti si bagatori de seama sa vada ce inseamna asta si cum au procedat alte state cand au zis “turismul prioritate nationala”…nu!
Sa va zic eu: — Bulgaria (o urasc din pctul asta de vedere dar e un exemplu de urmat): toti cei ce sunt implicati in turismul de incoming pe Bulgaria (agentii, transportatori, hoteluri) sunt SCUTITI de anumite taxe si impozite! Daca nu ma insel pana in 2015…se poate sa ma insel la ani dar sunt SCUTITI de o gramada de taxe si impozite
– Grecia: aceeasi masura a functionat undeva prin anii 1995-2000; acum au taxe dar sunt MICI — o plaja mare de impozitare, cu impozite mici — dau o parte foarte mare PIB-ului Greciei prin impozite mici
–Croatia: idem Grecia
– Egipt, Tunisia idem
Buna analiza pana acum…pai si normal ca poate sa vina doamna Udrea, sau orice Ministru al Turismului sa urle ca noi nu suntem competitivi datorita preturilor! Pai unde ….. mamii voastre sa fim noi competitivi cand 50% din pretul de cazare inseamna taxe si impozite?! Cum sa fim competitivi cand pe langa aceste taxe si impozite mai sunt alte taxe si impozite, amortizari si multe altele pe care voi probabil nu le stiti…ca ce va intereseaza pe voi?! Cum?!
In Bulgaria de exemplu: investitorul, managerul, stie frumos ca pana in 2015 (?) este scutit de anumite taxe si impozite. Face calcul, ii da un pret mic dar in care intra amortizarea si altele. Vine anul 2015, intra taxele. Dar el mentine pretul de dinainte ca pana in 2015 a facut amortizarea!! Asa s-a intamplat in Grecia!!! Si uite asa el e competitiv si are pret mic! Cuvantul unitar e si el important! Dar cine din Guvern, Parlament cunoaste acest cuvant?!?
Sunt din ce in ce mai dezamagit…oare nimeni nu gandeste acolo sus?!?!
Masura inpozitului forfetar per camera si nu pe gradul de ocupare ma face sa incep sa ma gandesc la metode de a lucra “la negru”. Si cred ca nu sunt singurul.
Sunt convins totusi ca acest lucru vine tocmai de la enormitatea de cazuri in care au fost semnalati ca se lucreaza la negru! Pai mai oamenilor, nu toti lucram la negru!!! Hoteluri mari, hotelurile cu programe informationale, nu isi permit sa lucreze la negru!! Nu au cum!!! Daca ar lucra la negru ar fura angajatii mai mult decat ii FURA acum statul! Problema e la pensiuni, vile si altele asa numitele “afaceri familiale”–care nu dau bon si factura! Pai decat sa ne distrugeti pe toti restul nu mai bine ii controlati pe aceeia mai bine sau ganditi un program prin care sa-i motivati sa lucreze normal?! Un impozit mai mic, cu o plaja mai mare de impozitare corelat cu niste controale “pe bune” cred eu ca rezolva o gramada de probleme…

Un impozit care nu va falimenta pe nimeni sper dar un impozit care ne va invrajbi si mai tare asupra STATULUI care ne baga cu japca mana in buzunar! Un impozit care daca intra in vigoare ma va stimula…sa gandesc cum sa…cum sa fac?!…mda…o sa fie interesant.
Incompetenti, numiti si alesi acolo pe cu totul alte criterii decat ar fi normal, oameni care nu gandesc constructiv pe termen mediu si lung (asa cum se gandeste turismul),oameni care nu stiu nimic mai mult decat propriul birou.
Imi este scarba!!

P.S.
Am primit un articol foarte bun de la o studenta pe care il voi publica probabil miercuri atat in prima paginaa cat si “Guest”. Foarte bun.
Inca nu functioneaza RSS asa ca rog pe toata lumea care doreste sa se aboneze sa trimita un mail la [email protected] sau [email protected]

, , , , , ,

5 Comentarii pentru acest post

 1. Anna Maria Says:

  Mi-ar face placere sa ii vad pe toti incompetentii de la Ministerul Turismului SOMERI pe vecie! Aveti perfecta dreptate,dar vocile noastre nu se aud pina acolo! Suntem buni numai sa votam,atit.Sau chiar vor sa devenim toti hoti si smecheri? Nu vrem sa ne amestecam in clica lor,suntem destui oameni onesti,cinstiti care vrem sa facem turism adevarat,dar suntem lasati? NUUUU! Dna Udrea a terminat vreo specialitate in Turism,are brevet ? Dar consilierii Doamnei Udrea chiar nu au nici un cuvint de spus? Sunt Domni cu calificare in turism.

 2. moni Says:

  Sincer nu pot sa zic decat…FURT PE FATA. Eu nu sunt manager, nu fac calcule, dar cred ca e limpede ca lumina zilei ca acest impozit va falimenta un numar mare de structuri de cazare.
  Nu cred ca ar fi fost nimeni atat de indignat daca acest impozit ar fi fost impus in perioada cand, asa cum imi zicea cineva, aveai hotelul plin fara a misca macar un deget. Dar acum, in perioada de criza, cand toti hotelierii se chinuie sa ramana macar pe linia de plutire, sa nu mearga in pierdere!!!????!!!!
  Eu de exemplu lucrez intru-un hotel care are 65 de camere si un grad de ocupare ( in aceasta perioada ) de aproximativ 30%, putin peste cand avem noroc si mai contractam un grup. pe scurt suntem pe linia de plutire , dar daca vom pune la socoteala si acest impozit …nu e roz situatia.
  Oare chiar asta vor cei din Minister??? Sa dea faliment toti??, sau vorba lui Gabi sa incepi sa lucrezi la negru.??
  Oare cum vor sa incerce sa revigoreze turismul romanesc daca in curand nu vor mai avea unde sa cazeze turistii, daca nu le mai ofera conditii???
  Nici macar nu mai poate fi vorba de renovari sau de a ne ridica la standardele UE pt ca pe langa faptul ca veniturile sunt mici si acelea le dai pe taxe.
  Sincer, in tara asta nu o sa mearga bine niciodata pentru ca noi vrem sa fie asa. Ne place sa ne chinuim si sa stam mereu in coada Europei. Cred ca asta e menirea moastra, telul nostru.

 3. Alina Bistran Says:

  Nini, sa inteleg ca vrei sa candidezi?

 4. G. Predescu Says:

  nu am cum…nu am banii necesari… :) dar cu siguranta si 100% as face si munca voluntara pentru MT…oricum fac munca voluntara pt turism in multe feluri si tipuri si bla bla

 5. Popescu Bogdan Says:

  Am revenit.
  Masurile luate mai nou de al nostru guvern, nu neaparat in domeniul turismului, ci si in alte domenii - nu fac nimic altceva decat sa ma trimita la toaleta - convins ca voi face prapad la stocul de hartie igienica. Mult succes, fratilor !

1 Trackbacks pentru acest post

 1. De ce?! De ce…vreti sa ne omorati?! Says:

  […] nicicum masurilor luate de guvern! Aici articolul de azi din ziua. Aici un articol mai vechi pe aceeasi tema cu un link catre un alt articol din presa Aici, apropo de evaziune fiscalaL HOTII striga HOTII Am o senzatie stranie…parca tara asta, […]

Comenteaza si tu