RSS

Hotelurile sunt de vina…plini de bani si fara griji

Mon, Mar 23, 2009

Diverse

In cadrul unei sedinte a AHC, cineva a extras chintesenta perceptiei autoritatilor locale, public etc asupra hotelierilor (in general — patroni si directori): “hotelierii sunt niste oameni plini de bani, fara griji, au hotel, restaurant…nu au griji sunt plini de bani”. Adevarul ca aceasta e perceptia. Nu voi detalia aici ce credite are orice hotel, ce eforturi se fac mai ales in aceste vremuri tulburi pentru platile la stat si salarii etc.Voi spune doar ca e o perceptie total gresita! Atat patronii cat si directorii sunt plini de griji.

Dar aceasta perceptie o au si agentiile de turism! Asta e mai grav! Chiar foarte grav…sau in purur stil romanesc e mai simplu sa arunci pisica moarta in curtea vecinului.

Pe drum inspre Targul de Turism, undeva intre Ploiesti si Bucuresti, ascultam radio…si au avut ceva sfert de ora dedicat targului de turism…si au tot vorbit si au invitat sa vorbeasca oameni din targ, oameni de turism din agenti. Oamenii ziceu ca au gasit vacanta bla bla bla.Misto.Bravo lor.

Vreo doi reprezentanti de agentie cae un targ slabut, ca se vede criza, ca sunt multe oferte si la bani putini dar si serviciile vor fi conform banilor…ok.

Dar apoi aud alti doi invitati, tot reprezentanti ai unor agenti de turism…ca preturile au mai scazut dar nu mult.Si erau extrem, extrem de revoltati ca preturile nu au scazut datorita hotelurilor!! Care tin la preturi si nu fac discounturi mari! Si nu vor sa dea reduceri mari la grupuri sau programe. Ca agentia ar vinde ieftin dar hotelurile si cabanele jupoaie banii de la oameni. Singurii vinovati de preturile mari sunt hotelierii!

Am vazut negru in fata ochilor…as vrea sa sun in direct!Nu pot ca nu stiu numarul.Pai: prima grija a unei agentii in relatia cu un hotel este?! Comisionul!! Printre primele probleme pe care o agentie le ridica unui hotel?! Comisionul!!Cand ai pretul mic, normal ca si comisionul este mai mic! Nu le convine; unii comenteaza in direct “hai domnule mai ridicati pretul la receptie si faceti comisionul ala mai mare!”.Asa mi-a spus mie un director de agentie “domnule decat sa aveti preturi mici si sa dati comision mic, mai bine ridicati pretul la receptie si dati comision mare!”.Eram la inceput…cata dreptate a avut acel domn! Comisionul mare catre agentii nu a dat niciodata gres!

Mi-am dat seama cand ma apropiam de targ…agentia unui dintre domnii vorbitori avea chiar datorii catre noi.Urma sa ma vad cu cine de la el de la agentie sa il trag de urechi…

Pisica a aterizat oricum in parcarile si camerele de hotel! Niste bogati care jupoaie si piele de pe client!

Lasa ca exista o solutie…agentiile! Ele o sa isi cazeze clientii direct pe nisip sau zapada. Si o sa ia comision de la ursi si pesti!

O sa mai povestesc despre agenti…cum uita sa plateasca la hotel intrucat angajatii lor au target la dobanda obtinuta pe banii clientilor; cum negociaza pana la tiganeala un tarif de grup dar apoi vand la -5%fata de tariful de receptie.

Nu toate agentiile fac aceste lucruri!

, , , ,

4 Comentarii pentru acest post

 1. Robert Says:

  Sa fim totusi sinceri pentru a consturi un hotel ai nevoie de o situatie financiara destul de buna, chiar foarte buna; Totusi problema apare in momentul in care acest hotel trebuie sa se intretina singur si sa aduca si un profit, mai ales momente ca acestea in care lumea incearca sa reduca considerabil costurile este normal ca ele sa intampine dificultati. Ceea ce nu intaleg este ca agentii de turism nu vad cheltuiala pe care o are un hotel pentru a se intretina, daca tot vor tarfie mai mici pentru clienti sa-si ceara o micsorare a comisionului!!! Dar cu totii stim ca asta nu o sa se intample vreodata.

 2. Marian Says:

  Hotelurile are bani multi, nu mai mintiti oamenii ca sunteti saraci.

 3. Maria Says:

  Mariane daca zici tuuuu… Argumenteaza.
  Si eu iti voi spune ca sunt de o alta parere.

 4. Dorin C Says:

  Are dreptate marian. Hotelierii sunt niste imbuibati. Ar trebui sa creasca comisionul, hotilor !!!

Comenteaza si tu