RSS

CTT - centrul de training in turism

Fri, Nov 6, 2009

Diverse, prima pagina

Ieri am avut primul curs la CTT - centrul de training in turism din cadrul UBB. Am fost chiar surprins sa vad o sala de aproximativ 80 studenti umpluta la refuz. Asa e la primul curs :) . Majoritatea masteranzi-ani terminali. Normal ca pe parcurs vor fi mai putini. Unii lucreaza, probabil ca pe unii nu ii intereseaza direct etc.
A fost chiar interesant si sa stiti ca e mai greu de stapanit o sala de studenti decat o conferinta, o prezentare etc. Nu am vrut sa fiu chiar “al naibii” din prima dar nu m-am abtinut si i-am atras atentia unei domnisoare. Ar fi trebuit sa fie vreo 3. La examen le-am promis ca vor primii, din partea mea, numai notele care le merita conform unui practician — adica numai 3 si 4 — daca nu isi dau silinta. Nu stiu cat i-a impresionat sau nu dar ma chinuie gandul ca acesti studenti vor venii peste cateva luni in practica in hoteluri si la momentul actual nu prea stiu ei multe de hotelarie. De fapt stiu foarte foarte multa teorie dar si aceea este acea teorie de care noi care lucram zi de zi nu ne lovim de ea. Elementele importante le cam lipsesc.Vor venii in practica si au “referinte”(note foarte mari la licente, cursuri la CTT etc) bune dar cunostinte slabe — cel putin momentan. Asta nu e bine.
Ma mai chinuie un gand…peste 1 an vor veni si vor sta in fata noastra a angajatorilor cu diplomele de licenta, unii si master, diploma de manager, pretentii salariale de cel putin director general si cunostinte asa cum sunt ele la momentul asta! Si chiar as vrea ca acest curs sa le ofere un plus.
Cei de la CTT au inteles ca pentru aceste specializari e nevoie de un alt fel de profesori. De practicieni. In cadrul CTT am colegi profesori majoritatea practicieni! E un lucru foarte bun si eu chiar cred ca in cateva promotii CTT chiar va scoate resursa umana pentru horeca mai bine pregatita.
O sa mai scriu despre activitatea mea profesorala!!

, , ,

2 Comentarii pentru acest post

 1. Ela Says:

  Gabi cine vrea sa invete cu adevarat o sa-si dea seama pe parcurs ca tu vrei ca noi sa intelegem cum functioneaza acest domeniu, care dealtfel e complex si asa cum ai mentionat in cadrul cursului una este sa ai ocazia sa simti pulsul unui hotel pe toate departamentele…. (PRACTICA!!!) ..si alta este sa vb. din afara si sa-ti dai cu parerea. Desi se porneste de la ideea ca daca stii teorie, ca ai diplome etc. ajunge ca sa te angajezi….nu-i destul!! ( ca sa-i demonstrezi angajatorului ca sti …nu are mare importanta, fiindca efectiv te intreaba la ce te pricepi..si dupa ce incepi sa inveti sa lucrezi te simti ca si in clasele primare unde de la zero inveti pas cu pas ..sa scrii, sa citesti..etc…si atunci cred ca fiecare o sa-si dea seamna de realitate si nu o sa mai fie pretentiile salariale asa de mari cel putin la inceput).
  Apoi eu cred ca la inceput de cariera tinta/motivatia pricipala este aceea sa inveti meserie, sa mergi cu placere la serviciu…..si pe parcurs cea materiala.
  Ma bucur ca in ceea ce priveste colectivul de profesori, in sfarsit sunt persoane cu experienta care ne pot oferii informatiile de care cu adevarat avem nevoie!!!!

 2. Razvan Radu Says:

  Ma bucura faptul ca exista astfel de centre in tara in schimb sint trist pentru ca asa ceva nu se gaseste si in Constanta.

  Aici functioneaza de anii 70 centrul de pregatire in turism unde in trecut majoritatea celor ce lucreau pe Litoral erau scoliti aici.

  Din pacate acum mai mult se fac cursuri pentru diplome iar cei ce nu fac si practica din pacate nu cred ca se vor descurca in aceasta meserie.

  Am intilnit cazuri de copii trimisi de partii propietari de hotel sa urmeze cursuri de manager in activiatatea in turism pentru ca asa cer parintii dar care nu aveau nici o legatura cu acest domeniu trist dar adevarat.

  Personal nu am lucrat in turism in sistemul hotelier singurele legaturi au fost doar practica hoteliera din care sincer nu am invatat mare lucru pentru ca receptionerii nu cunosteau foarte multe detalii, sefii de receptie erau Zeus pe pamint iar patronii …., ci am pornit singur actuala afacere de nisa. La inceput a fost foarte greu si cum ati spus si dumneavoastra intr-un post pe blog cel mai bine este cind incepi de jos pentru ca doar asa poti cunoaste cu adevarat intreaga afacere.

  Am facut in trecut si greseli dar in permanenta invat si incerc sa ma perfectionez.

  Dupa parerea mea acolo unde lucrurile nu merg este si vine celor ce au afaceri in turism unii poate ca au invsetit sa isi spele banii, altii pentru ca au auzit ca se castiga `fura clientul`. Un scurt exemplu despre `investitorii in turism` aici http://cazare-mamaia-constanta.ro/blog/2010/02/16/turism-mamaia-hoteluri.html-2/

Comenteaza si tu