RSS

Concurenta neloiala….

Mon, Aug 10, 2009

Local, prima pagina

Mi se face scarba! Activez de ceva timp in domeniul HORECA dar parca anul asta a innebunit lumea!
Mereu mediul de business a fost acerb si taios. Dar anul asta parca e pe viata si pe moarte. Chiar asa si este in fond. Dar sa ajungi sa furi fara nerusinare, sa propui plicuri de “parandarat” la nivel de conducere mi se pare cel putin deplasat!
Am incurajat concurenta si am fost atat un castigator al concurentei cat si un pierzator…depinde de situatii. Sunt total de acord cu concurenta ea fiind cea care nu ne lasa sa ne plafonam, sa inventam mereu, sa ducem lucrurile la un alt nivel. E un lucru benefic pentru piata in general pentru mediu de afaceri.
Am urat insa concurenta neloiala si atunci cand am avut de a face cu ea am facut tot posibilul sa o starpesc, sa o contraatac. De cele mai multe ori mi-a reusit! Am avut de a face cu o concurenta prestata de cineva tematic (pe anumite grupuri) unde exprimarea “pret de dumping” era mult prea putin spus. Am reusit in timp sa eradichez acea concurenta chiar daca a insemnat sa dau anumite informatii altor prestatori care habar nu aveau.
Acum insa, in actuala situatie financiara nationala, e ceva de speriat. Incerc sa inteleg anumite practici dar imi este foarte greu! Si imi este greu mie care vin sin sud–sudist. Cu spiritul spagii si al “parandaratului” invatat mult mai devreme si mai temeinic decat se face in Ardeal. Stiu de 10 ori mai bine cum se da un cadou si in ce momente, stiu sa refuz sau ce sa spun si cum sa spun sa mi se inteleaga clar punctul de vedere in astfel de situatii. Am fost pus in situatii in care prestatorii catre mine (cand zic mine ma refer la unitatile conduse de mine) au incercat tot felul de “atentii” in asa fel incat colaborarea sa fie cat mai unsa, sa nu mai verific atat de temeinic preturile, discount-urile etc. In achizitii “parandaratul” este atat de consistent incat cu greu ii poti face fata uneori.
Am fost pus insa de curand intro situatie care nu o credeam posibila, cel putin nu cu mine, nu prea curand, nu de cineva care ma cunoaste.
Nu am tradat niciodata unitatea in care am lucrat si nici o sa tradez vreodata indiferent de situatii si discutii!
Criza ne-a innebunit pe toti si ne facem sa pierdem contacte, prietenii… in speranta obtinerii unui contract… de-a dreptul josnic!
Imi vine foarte greu sa scriu pe acest subiect. Poate mai mult in curand.

, , ,

Comenteaza si tu