RSS

Clujul meu multicultural

Mon, Aug 30, 2010

Recomandari, prima pagina

Mereu mi-a placut cand p’afara am avut parte de evenimente stradale. De la chitaristi la mimi, de la dansatori la actori, de la clovni si circari, la iluzionisti pana la adevarate recitaluri.
Parca acei chitaristi/flautisti/alte instrumente care canta in marile piete sau pe diferite stradute pe gratis sau 1 euro de la trecatori, dau un cu totul alt aer orasului si ariei respective. Mimi din Paris sunt senzationali. Artistii stradali in general. Si te distreaza, dau o alta atmosfera.
Nu mai vorbesc de acele momente in care se creaza chiar un public “ad hoc”. Am prins astfel de momente in mai multe orase europene. Stiu terasa unde se merge la cafea pentru ca in apropierea ei canta cineva la chitara si muzicuta. E farmecul locului respectiv si atrage consumatori,turisti, creaza vanzoleala. De fiecare data cand aud numele orasului respectiv ma gandesc la terasa respectiva la muzica respectiva — si Muzeul Berii care se afla la 300m.
Politia cam peste tot, sau cel putin asta am observat eu, ii lasa in pace, ii incurajeaza chiar. Nu am vazut nicaieri ca Politia fie ea comunitara sau nu sa-i faca sa plece, sa-i amendeze sau ceva de genul. Toti acesti artisti dau o alta culoare locurilor unde performeaza si sunt apreciati. Orice spectacol stradal are farmecul lui.

Clujul nu are asa ceva. Din cand in cand, pe colt la “Fair Play”-parca-i zice, magazinul cu intrumente muzicala mai canta din cand in cand cineva. Si o face foarte bine iar cand o face se schimba toata straduta.
Acum vreo doua saptamani, piata muzeului. Luam “micul dejun” pe la ora 14 cu niste invitati la city break de Cluj. Canta un tip din chitara Guns’n Roses si Iris. Atat de frumos incat nu numai noi eram pozitiv impresionati dar si ce de langa si intreaga terasa. Grupurile de turisti care faceau poze fie la Biserica Francisca fie la “primul obelisc laic din Cluj” erau de asemenea incantati. Era chiar aplaudat din cand in cand. Nimeni nu i-a dar un leu…eu ma hotarasem can plecam sa-i dau ceva. A venit MILITIA sa ridice un boschetar care se dezbracase de tot si se spala la cismeau din piata si l-au gonit si pe chitarist. S-au luat de el si i-au interzis sa mai cante si cred ca vroiau sa il si amendezi. Niste tampiti!
Intro zi canta ceva cor pe Eroilor. A venit Militia si i-a gonit si p’aia….
Aseara a fost in fata la statuia Matei Corvin ceva “omagiu Michael Jackson”. Niste copii au dansat ca el, au facut una alta pe acolo, la un moment dat pe “Heal the world” toata lumea venita in piata s-a tinut de mana si s-a creat un mare cerc cat toata piata. Superb.Mi-a placut mult chiar daca sunetul a fost prost etc. A fost iar MILITIA si le-a controlat autorizatia si nu mai stiu ce, au intarziat show-ul.
Eu as face altceva. As incuraja, ca municipalitate orice spectacol stradal! Daca trebuie emise ceva permise, le-as emite/introduce imediat dar GRATUIT! Eu vreau ca orasul “sa arate bine” “sa dea bine” sa aibe viata. Ganditi-va: mergeti din Piata Muzeului (aici sa cante unul la chitara-ce vrea el dar sa cante) ajungeti in fata la Casa Matei Corvin (cea mai frumoasa pietonala din Cluj, cea mai frumoasa terasa, cel mai frumos targ) iar aici sa fie o piesa de teatru stadal cu cavaleri si tematica Matei Corvin, in piata Unirii..sa zicem…aici e loc mai mare…un iluzionist intr-un colt, si un clovn sa se joace copiii.Apoi pe Eroilor cei de la liceul de muzica…si tot asa. Break dance. Orice. Pe Potaissa sa citeasca cineva poezii de Nichita Stanescu si sa le “interpreteze”…sau Blaga. Ti-ar fii mai mare dragul sa te plimbi.
Sunt absolut convins ca profesorii din cadrul liceulu de muzica ar fi mai mult decat deschisi la ideea ca o data pe saptamana sa isi scoata elevii la cantat in aer liber. Studentii de la teatru si de la muzica. Nu ar costa nimic. Sunt absolut convins ca se poate. Clujul are viata (respira cam greu dar respira) dar cel mai mult are oameni. Are oameni dispusi sa-i dea si mai multa viata.
Spiritul de clujean si de lucru benefic ar face ca presa sa scrie si sa se promoveze astfel de locatii, grupuri etc. Este atat pentru clujeni care ar simti orasul lor mai bine si ar iesi mai mult la promenada cat si pentru turisti. As vrea sa vad un spectacol in piata Unirii sau Avram Iancu, spectacol ad hoc care sa stranga 50-100 persoane public din trecatori, cei care stau pe banci acolo etc si la final artistul sa umble cu palaria intinsa sa isi stranga de un pachet de tigari. Cat as vrea!
Think about it…
Un bun prieten scria candva pe blogul lui articolul “Asta-i Cluju’ la care visam!” — cititi si vedeti. Acei pusti au disparut din peisaj…i-a gonit MILITIA COMUNITARA, sau cel putin asa am auzit (povesti urbane). Articolul aici.

, ,

1 Comentarii pentru acest post

  1. Anca Says:

    Subscriu in totalitate!

Comenteaza si tu