RSS

E criza mare mon cher

Thu, Aug 13, 2009

Local, prima pagina

De fiecare data cand merg prin oras observ–ma uit atent la activitatea hotelurilor/pensiunilor pe langa care trec…masini in parcare, numere de inmatriculare, inscriptionari (sa nu le incurc cu masinile personalului), lumini aprinse in hotel, alte atsfel de aspecte. Maisinile din parcare nu sunt neaparat un cuantificator; nu o data mi s-a intamplat sa am hotelul aproape plin si doar cateva masini in parcare. La fel luminile…dar iti poti da usor seama cat de cat de.
M-a apucat alaltaseara mersul prin oras de nebun si mi-am zis sa ma uit. Bezna totala. La noi erau ceva camere destul de bine pentru aceasta perioada. Mergand inspre centru si trecand pe langa mai multe unitati am inceput sa ma sperii…bezna totala, parcari goale…am reverificat telefonic numarul camerelor la noi. E bun. Cateva alte unitati aproximex undeva tot pe la 60%…Nu e bine. Discrepante foarte mari intre unitati…unele goale (sau cel putin eu asa am dedus) altele bine.
Dar ajung apoi in zona pensiunilor de pe Paris. Sunt 4. Toate pline! Parcarile lor, sunt arhipline de masini din toata tara. Masinile din parcari ar face invidioasa orice unitate de 4 sau 5 stele din Cluj. Plin, plin. Sunt convins ca nu mai au nici o camera libera. In nici una din pesnsiunile de acolo. Masinile sunt parcate sin pe trotuar. Observ acelasi lucru si la alte pensiuni. Observ masini de firme care in 2007 nici nu concepeau sa se cazeze mai jos de 4 stele–hotel.
Pretul de cazare la o pensiune nu este chiar cu mult mai jos decat pretul unui hotel de 3 stele zona centrala sau semicentrala dar este mai jos.
Reorintarea clientului catre cazare cat mai ieftina este urmare a unei necesitati. Pensiunile din Cluj sunt foarte bine dotate si din multe puncte de vedere sunt absolut comparabile cu hotelurile si vilele. Bugetele pentru cazare, masa, conferinte s-au redus cu 30% in majoritatea cazurilor.
Sustin in continuare mentinerea preturilor la acelasi nivel dar introducerea a cat mai multor servicii in acelasi tarif. Nu vreau si nu pot sa ieftenesc tariful.
Intre timp ne inprumutam la FMI pentru pensii si salarii si nu pentru investitii! Guvernul, in an de criza si recesiune dar in acelasi timp an electoral, mareste punctul de pensie. O sa ne amanetam la FMI.
Necesitatea de cazare exista si va exista in continuare numai ca aceasta necesitate este acum reorientata. Cred ca apartamentele inchiriate in regim hotelier au castigat si mai mult ca pensiunile si vor castiga si mai mult! Nu stiu si nu am facut niciodata o analiza asupra apartamentelor in regim hotelier dar cred ca merita acum.
Oare cate astfel de apartamente inchiriabile in regim hotelier exista in Cluj?! Ce procent de ocupare au?! Sunt absolut convins ca daca ar avea o asociatie, o persoana care sa se ocupe de marketingul/vanzarea acestor apartamente in mod centralizat gradul lor de ocupare ar bate lejer gradul de ocupare al tuturor celorlalte unitati.
Ma gandesc….

, ,

1 Comentarii pentru acest post

  1. G. Predescu Says:

    desi si eu fac actiuni caritabile, mi-am permis sa sterg commentul in care era un link catre o astfel de actiune. consider ca acordul meu in a se plasa pe acest blog un link, sau chiar cooptarea mea intro astfel de initiativa, erau imperative inainte de acel link. multumesc pentru intelegere

Comenteaza si tu