Presupunem ca ai facut testul…apoi citeste mai departe. E interesant. Si fi sincer cu tine.
Am dat testul asta studentilor mei pentru nota 5. Mai bine ma abtineam. Studentii mei sunt de la anul I, II, III la master la Georgafie. Unul singur a facut corect. Unul singur. Ceea ce e si mai grav e faptul ca nu au facut numai greseala la care ma asteptam (si pe care probail au facut-o multi care au facut acest test acum) ci au gresit flagrant. Rusinos!! Nu imi venea sa cred cand m-am uitat pe lucrari!Jur. Studenti la Geografie. Toti ceilalti au facut in principal aceeasi greseala: au pus Praga mai la est decat Viena. Nu. Au pozitionat-o corect din punct de vedere N-S, mai la nord de Viena ceea ce e corect dar mai la la est. Gresit! Praga e mai spre vest decat Viena. Dar…am gasit Londra sub Paris pe la Lisabona pe undeva. Praga pe la Moscova. Paris la Lisabona si Londra la Viena. Nici nu vreau sa mai povestesc. Sa ma mai uit pe lucrari. Sunt uimit si uluit.
Trebuie sa mai organizez o sesiune de restante. Cine se face de rusine si la asta…gata. Nu mai trece.Nu am cum.
“Definitia” hotelierului, pe langa cele universal accepate si valabile, pe langa cele predate de mine si sustinute inclusiv aici pe blog, pe langa toate definitiile din toate cartile posibile si imposibile…AICI Un spectacol senzational pe care intentionez sa il vad prin 2015 cand mai sunt cateva bilete inca nevandute…Ascultati si cititi cu atentie…cred ca anul viitor imi voi schimba cursul introductiv si intreagul curs pornind de la aceasta definitie. Oricum primul curs va fi altfel…
]]>Romania e o femeie foarte frumoasa. Atragatoare cu acel nu stiu ce care te atrage cum atrage becul molia. E superba. Are forme frumoase, are multe de oferit. Lumea vorbeste admirativ in general de ea, doreste sa o cunoasca. Lumea o admira. Lumea o apreciaza.
Dar e proasta. Pe langa ca e proasta e si curva. Si pe langa ca e o curva proasta a intrat pe mana unui peste(pesti) care o exploateaza doar in interesul lui personal lasand-o in curul gol. O exploateaza atat de tare in interesul propriul incat nici purecii si paduchii care o mai locuiesc nu mai au ce sa manace. Pestele asta o poseda de multi ani…de vreo 21 de cand saracuta a scapat de un alt peste si l-a luat pe acesta crezand ca i-a pus Dumnezeu mana in cap.
Desi am doar aproape 30 ani astept sa vad aceasta femeie superba libera de pestii ei. Sau cel putin cu niste pesti care sa o exploateze mai putin in interesul lor si sa o lase si pe ea sa se dezvolte. Poate va scapa o data si o data.
Pana atunci nu imi ramane sa ma bucure faptul ca atunci cand nu sunt in Ro, pot sa vorbesc vreo cateva alte graiuri(atunci cand vreau nu o luati ca pe o regula) care sa ascunda faptul ca as fi Ro. De la restaurant la metrou, la aeroport si avion, de la statul pe banca in parc sau la admiratul unei statui. Sunt mandru ca sunt roman. Ma trag dintro familie veche. Sunt mandru de lucrul asta. Sunt mandru ca strabunicul meu a fost primarul comunei lui si ca a facut in general fapte memorabile pe care eu cand eram copil le auzem de la batranii satului (a ascuns tiganii in padure sa nu-i omoare, etc). Sunt mandru ca tatal meu e eroul al Revolutiei Romane din ‘89, ranit grav. Spuneam candva ca daca Ro ar intra in razboi eu unul m-as inrola automat in fortele voluntare.Si multe multe altele.
Acum insa pe zi ce trece sunt tot mai dezamagit…
As regreta ceva?!
Da. As regreta ca plec de la ATHOS. De fapt nu ca plec de la Athos ci de langa Ionut Poienaru.
As accepta o oferta in Cluj?! Poate ca da si NUMAI dupa o discutie “cu usile inchise” cu meine Fuhrer — Ionut Poienaru!
Asa ca am raspuns la toate intrebarile…na ca pot sa raspund!
]]>In tot acest timp am avut contact cu sute de “agentii organizatoare”. Si doresc sa fac un mic clasament.
1) Am intalnit agentii super profi care stiu la fel de bine ca noi, care aveau in vedere fiecare element, detaliu. Care atunci cand vorbeau cu noi vorbeau de la egal la egal, isi dadeau acelasi interes ca noi ca evenimentul sa fie unul foarte reusit si ca nici noi, nici ei, dar mai ales beneficiarii sa nu avem nici o problema. Impreuna decidem “orarul - patternul”, aranjamentele, meniul, absolut tot. Beneficiarul detine absolut tot controlul dar e in permanenta consiliat atat de noi cat si agentia organizatoare. Increderea in ambele parti este egala. Evenimentul este unul extrem de reusit la sfarsitul caruia toti stam la un suc si ne felicitam reciproc. E cel mai frumos caz
2) Am intalnit agentii habarniste dar care sunt constiente de habarnismul lor. Isi dau seama ca organizatorii unitatii sunt superiori si accepta lucrul asta. Nu au idee despre ce si cum trebuie facut dar te asculta. Sustin cu tarie in fata beneficiarului orice idee propui ea habar neavand in definiv exact ce propui. Aranjamentele, orarul patternul, totul trebuie avut in vedere in cel mai mic detaliu si adus la cunostinta tuturor. Ei accepta si te ajuta. Pe parcursul evenimentului, stau “pe langa tine” invata, te intreaba, te ajuta daca le ceri. Evenimentul este iarasi unul extrem de reusit, la final stam toti la un suc unde ei ne multumesc de ajutor si ne mai pun unele intrebari. E un caz frumos. Te intrebi totusi de ce acei beneficiari au mai platit pentru o astfel de agentie. Cu timpul devin agentii cu experienta si ajung in primul caz.
3) Am intalnit agentii habarniste dar care nici nu sunt constiente de habarnismul lor. E cel mai grav. E grav. Sun ingamfate, cu nasul pe sus. Nu au decat o idee de ansamblu de ce inseamna un eveniment, nu vad nici un detaliu, nu ii intereseaza de nimic in afara de ceea ce au ei de facut. “La ce ora sa venim sa punem aranjamentele florale pe masa?!” “Intre 9 si 12″ “Oooo pai noi venim la 13…ca nu putem mai devreme” “Daca nu puteti, nu puteti, o sa fie ok si la 13 dar va rugam sa nu atingeti nimic de pe masa; pahare, tacamuri” “Nu ne spuneti dumneavoastra cum sa ne facem noi treaba!” si asa ca stai dupa ei si ii pazesti sa nu atinga nimic. O astfel de agentie mi-a adus candva ceva aranjamente pe masa cu ghiveci cu pamant…sa pic jos cand am vazut. Ii imbarliga pe beneficiari ca ei sunt cei mai tari si unitatea nu stie nimic. Le baga pe gat tot felul de prostii. Numai ei au dreptate. Cel mai rau e cand se baga in serviciile tale. Ei bat in cuie orarul si iti trebuie o gramada de timp sa incerci sa-i lamuresti ca nu e bine!Foarte greu accepta sau nu accepta de loc. Ei stabilesc tot. Nu ar fi nici o problema daca ar face totul asa cum trebuie dar sunt habarnisti. Am identificat 2 solutii: a) le impui clar sa nu interfereze cu serviciile tale, de obicei trebuie sa te certi putin, stabilesti toate detaliile in cel mai mic amanunt, le aduci la cunostinta, explici beneficiarului ce responsabilitati are fiecare parte, pentru ce si cum raspunde fiecare; evenimentul e unul reusit dar te chinui si faci eforturi mari ca totul sa iasa bine. La final nu stai nici la suc si nici la discutii. Depinde de capacitatea fiecarui sa-i explice apoi beneficiarului eforturile depuse. b) stabilesti in cel mai mic amanunt toate detaliile (pana si aranjamentul preparatelor in farfurie), ii lasi sa iti organizeze inclusiv serviciile, sectoare, tot. Ii aduci la cunostinta beneficiarului ca tu nu ai nici o responsabilitate in afara de calitatea preparatelor. Beneficiarul e de obicei putin uimit dar la insistentele agentiei care isi asuma de nu se poate e de acord. Acum e cel mai greu. Tu stii absolut tot ce nu e in regula, detalii etc. Pana la un moment e un fiasco. Agentia se agita, isi da seama ca a gresit, cauta tot felul de solutii si la un moment dat cedeaza si iti da mana libera. Avand in vedere ca stiai ce si cum esti pregatit. Si totul intra in normal. La finalul evenimentului, incearca sa arunce vina pe tine pentru aspectele negative — prea tarziu; isi asumase totul in fata beneficiarului si deja beneficiarul stie momentul cand tu ai intervenit in organizare. Beneficiarul iti multumeste, agentia te injura. Sunt cei mai nasoi. Piata a inceput oricum sa-i elimine dar tot mai sunt.
Personal consider ca orice eveniment organizat ca la carte aduce in viitor cel putin alte 4 evenimente. Nu de mult am avut parte de un telefon si o discutie care m-a facut sa imi dau seama si mai bine de importanta unui eveniment bine organizat. M-am bucurat foarte tare atat eu cat si intreg personalul si a fost de 10 ori mai mult decat un multumesc…
“Dle Predescu…X la telefon….” “?!” “Mai tineri minte discutia de a doua zi dupa nunta organizata la Athos, dimineata la micul dejun cu mine si sotia?!” “Da. Sper sa ne vedem si la botez si sa avem onoarea de a organiza si acel eveniment pentru dumneavoastra!” “Pai…de asta v-am sunat! Cand ne putem intalni pentru stabilirea detaliilor. Vrem sa organizam tot acolo botezul”. A fost un super multumesc.
O sa scriu si un articol despre acest tur pe care il fac dar dupa ce termin. E in acelasi timp de ras, de plans, de admirat si de injurat!
Dupa ce emisiunea de la Antena 1 va fi disponibila la dansii pe site si voi avea si acordul realizatorilor voi posta un link catre emisiune.
Inca nu functioneaza RSS asa ca rog pe toata lumea care doreste sa se aboneze sa trimita un mail la [email protected] sau [email protected]
Intre timp trebuie sa fac o compilatie de 2 articole pentru o revista unde urmeaza sa fiu colaborator. Va tin la curent! Si sa pregatesc o conferinta pentru OST din data de 11 mai in amfiteatru.
]]>P.S. inca nu functioneaza RSS asa ca rog pe toata lumea care doreste sa se aboneze sa trimita un mail la [email protected] sau [email protected]
]]>In goana dupa “realizari notabile”, precum imnul turistic al Romaniei sau reclame platite pe bani grei, la televiziuni de renume, insa in afara sezonului de programare a excursiilor, pentru a nu mai vorbi de infrastructura care in unele locuri ar face orice turist cu pretentii cat de cat sa blesteme decizia luata de a veni la noi, guvernantii nostri uita ca in turismul romanesc nu s-au realizat sau sunt necesare cateva actiuni de baza.
In primul rand, la concurenta cu infrastructura mult-discutata, este informatia. Informatie minimum in limba engleza, prezenta la orice institutie, gara, aeroport, strada sau birou de informare. Toti primarii si ministrii s-au gandit sa faca festivaluri, sa creeze eventual trasee (intelegand prin asta stimularea turismului), dar nimeni pana acum nu s-a gandit sa ofere informatii bilingve (si aici nu ma refer la placutele bilingve-trilingve ale localitatilor) de baza. Exista o singura exceptie intalnita de mine in drumurile prin tara, si anume in Racos, unde primarul a pus placute in romana, engleza si maghiara pe toate strazile comunei. Primarul este ungur, iar localitatea are doua monumente notabile: castelul Bethlen, vizitabil si cat de cat reparat (nu stiu daca este restaurare), si cariera de bazalt.
Puneti-va in pielea oricarui turist care decide sa vada Romania: ajunge la gara/aeroport sau intra cu masina in Romania, gaseste o harta in limba romana (in cel mai bun caz, la benzinarii), dar nu cunoaste nici macar un cuvant pentru ca sa se descurce in romana. Plus ca la aeroport nu gaseste un bancomat (cazul Clujului), daca doreste sa schimbe bani. Si tot cazul Clujului: in afara de Clujonline.com, nu gaseste niciun fel de informatie despre oras in limba engleza pentru a se documenta inainte de plecarea in vacanta.
Informatiile in punctele de plecare-sosire: aeroport, gara, autogari. In afara de plecari/sosiri (traduse), in autogari nu exista panouri de semnalizare a plecarilor spre diferite destinatii, sau atunci cand exista, sunt sanse sa nu fie actualizate, sau turistul sa nu stie exact la ce peron opreste masina spre destinatia dorita. Ca sa nu pomenim ca e o intreaga aventura sa afle unde si la ce ora coboara pe traseu…
Nici hotelurile nu stau mai bine la capitolul informatii: cele mai multe nu dispun de un minim pliant, harta sau semnalizare privind locul unde se afla in oras. Inca, la aceasta ora, exista hoteluri fara site in limba engleza. Site-urile sunt un alt punct care merita un intreg articol: neprofesionale, alaturi de intreaga imagine a firmei care detine hotelul, facute pe template-uri servite de firmele de design, multe fara traduceri in alte limbi decat romana (eventuale traduceri proaste in alte limbi) etc. Exceptia: primaria Brasov a oferit un pliant A5 cu toate aceste informatii, si inca in multe variante de limbi. O justificare a taxei hoteliere si un ajutor nepretuit pentru turisti.
Liviu Stoica, partenerul meu in realizarea de materiale turistice, a facut recent o vizita in Noua Zeelanda. Tara aceasta si-a facut imn turistic bazat pe sloganul “forever young” si o adaptare a melodiei celor de la Alphaville. Un concept perfect adaptat celei mai tinere tari de pe Terra: “come to New Zeeland and stay forever young”. Vizitand Aucklandul, mi-a spus ca, desi i s-a dat o harta, totul a fost atat de bine semnalizat, incat nu a avut nevoie de ea. Dealtfel peste tot pe unde si-a purtat pasii, aceeasi impresie: claritate, in sprijinul turistului. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca peste tot exista pliante de informare.
Insa toate aceste actiuni sunt mult prea marunte. Cum poate Elena Udrea sa se laude ca a facut pliante pentru toata Romania???