O conjunctura de evenimente fericite m-au facut sa ajung tocmai in Algeria. Sa lucrez in Algeria.
Si nu asa oriunde si pe orice post ci la Sheraton — Club des Pines.
Si sa folosesc o tastatura ‘frantuzeasca’ adica ‘azerty’ si alte cateva taste pe care acum abia le gasesc desi mai am putin si fac 1 luna decand lucrez cu tastatura asta.
O sa scriu despre ce inseamna un sistem…un sistem care dupa ce il intelegi si il cunosti este foarte simplu in sinea lui dar extrem extrem de eficient. Ce inseamna standarde si respect (pentru tot ce se poate de la firul de iarba pana la client si competitori etc).
Dar o sa scriu ce insemna si sa copiezi sau sa incerci sa imiti si sa faci asta pe jumatate. Nu e cazul aici in locatia asta….dar inca din primele zile petrecute aici, cand eram in training si recunoastere mi-am dat seama ca totul (in afara de dimensiuni care sunt extrem de mari in comparatie cu ce am intalnit eu pana acum –si credeti-ma ca am intalnit dimensiuni) dar totul imi este extrem de familiar. O parte a organigramei, a modului de a organiza unele lucruri…cunosteam aproape tot in proportie de peste 70% in departamentul meu si ma miram atat eu cat si trainerul meu ‘deci stii ce e si care e treaba EMS-ului?!’ ‘-da. in proportie de 70-80% stiu. Am avut ceva asemanator dar il chema altfel’ si multe alte exemple mult mai convingatoare.
Am cunoscut multe locatii in cariera si am lucrat/colaborat/consultat multe. Pe unele le iubesc, altele imi sunt dragi iar de altele nu vreau sa imi amintesc. La propriu vreau sa le uit. Le iubesc pe cele din Cluj si stiu ele care. Si le multumesc. Imi sunt dragi mai multe…una in mod special. Mi-a placut totul acolo si sunt sigur ca daca lucrurile erau putin altfel as fii reinnoint 1000 de contracte si cu siguranta as fii ajuns sa o iubesc ca pe cele din Cluj. O locatie foarte mare pt RO. Conference&room. De acolo cunosc ce se intampla aici.Numai ca acolo….exact lucrurile care aici fac diferenta si fac acest sistem extrem, extrem de eficient sunt gresit aplicate si gresit ordonate si gresit…nu sunt multe dar sunt exact alea care conteaza.
Despre unele dintre ele, pe curand.
Am eu una bucata zicala ‘roata a fost inventata de mult! trebuie sa o luam si noi si sa o invartim in ritmul nostru, asa cum putem si noi’. O sustin in continuare cu adaugarea ‘numai sa nu strambam roata’
Acelasi lucru cu abonarea la articole: mail la [email protected] cu “abonare” si veti primii instiintare de fiecare data cand public!
]]>Saptamana aceasta voi incepe o serie de articole spun eu interesante dar, de saptamana viitoare va promit “o aventura” frumoasa! Am pregatit “terenul” am arat si am insamantat asa ca de saptamana viitoare apar si roadele! Sunt foarte incantat!
Multumesc pentru aprecierile de la seria de 3 articole financiare!
Acelasi lucru cu abonarea la articole: mail la [email protected] cu “abonare” si veti primii instiintare de fiecare data cand public!
]]>Cash Flow - Unul dintre aspectele cele mai uimitoare și frustrante de funcționare a restaurantelor este șocul de a fi loviti brusc de un deficit neașteptat de numerar. De multe ori numerarul poate fi suficient pentru o săptămână, pentru ca apoi să se transforme brusc într-un deficit si sa duca la situatii neplacute, la lipsuri, la imprumuturi etc
Numerarul generat sau consumat de afacerea dumneavoastră trebuie să fie privit într-un mod foarte atent in permanenta. Numerarul este în primul rând o problema de “sincronizare” și este in stransa legatura cu la pragul de rentabilitate a vanzarilor (break even sales). Pentru stapanirea acestei situatii trebuie foarte bine inteles si analizat in permanenta acest cash flow — trebuie inteles cand si cum INTRA in afacere numerar din vanzari (sau alte surse) si cand IESE numerar din afacere ca si plati sau alte obligatii.
Pentru a avea succes ca operator independent trebuie sa va asigurati că abilitățile dumneavoastră financiare sunt egale cu abilitățile culinare(oferite) și de management. Fără toate cele trei competențe în tandem nu va oferiti sansa de a fii atat de performant si de rentabil pe cat puteti/pe cat va ofera restaurantul dvs.
P.S. intrucat nu functioneaza abonare automata la articole noi, pentru cei interesati: mail cu “abonare” in subiect la [email protected] si veti primi instiintare de fiecare data cand se publica ceva.
]]>2 - Break even sales — pragul vanzarilor de rentabilitate - Dacă nu sunteți familiarizați… - reprezinta pur și simplu cifra de vanzari ale unui restaurant necesara pentru a acoperi toate costurile pentru o anumită perioadă de timp, săptămână , lună . Aceasta cifra vă spune volumul vânzărilor necesare minime de care restaurantul dumneavoastra are nevoie în fiecare săptămână/luna pentru a “tine usile deschise” in primul rand si apoi pentru menține un flux de numerar pozitiv, sau de a face un profit .
Pentru a calcula break even sales trebuie să adunati mai întâi cheltuielile fixe . Acestea sunt cheltuielile pe care le suportati doar pentru a menține ușile deschise - chiar dacă nu există clienți - cum ar fi chirie , utilități , personal, leasing, etc
Apoi, calculati cheltuielile variabile . Acestea sunt costurile suportate odată ce o vânzare se face , cum ar fi costurile de materie prima (food cost) și a băuturilor (beverages cost), și trebuie să fie exprimate in procente din vânzări. Scade procentul de cost variabil din 100% pentru a găsi procentul de profit brut ( Exemplu : 35 % costul variabil este egal cu profitul de 65 % brut ) .
În cele din urmă , împărțițe costul total fix, cu suma de procent brut de profit pentru a descoperi break even sales .
În timpul crizelor de vânzări , break even acționează ca un sistem de avertizare timpurie. Va spune efectiv cand e momentul sa luati masuri intrucat urmeaza inevitabil sa aveti un deficit in buget.
]]>