Restaurante Romanesti in S Florida

In spiritul corespondentei din 2012 si al articolul anterior, continui a va reda un alt material trimis pentru Horeca.ro.

Scurta analiza a restaurantelor romanesti din Florida

Sau cel putin a restaurantelor romanesti din Florida pe care le-am gasit eu…si am cautat peste tot pe unde am umblat in Florida. Sunt 2 in Hollywood–Miami si unul in Naples. Nu am gasit nici unul in Orlando, Tampa etc.
Cele trei au abordat metode total diferite de “restaurant roamanesc” fiecare cu succesul lui, mai mare sau mai mic.
Avem asa (pentru a nu face reclama sau antireclama nu voi da nume): un restaurant romanesc in Naples, micut, se vrea cochet proprietare fiind doua surori. Povestea este interesanta a restaurantului si se gaseste in promovarea acestuia. Una din proprietare a fost bucatareasa, cealalta era stabilita in America, dupa ani s-au reunit si au deschis micutul restaurant din Naples. Promovarea este directa catre mancarea pe care te astepti sa o intalnesti :Romanian&Hungarian Food din moment ce doamnele sunt din zona Oradea. Ca si roman credeti-ma ca vrei sa manaci cateodata mancarea ca acasa…din pacate atat eu, cat si multi alti romani care au fost in acest restaurant nu am avut parte nici de mancare romaneasca ca acasa, nici de mancare ungureasca ca acasa si nici macar de vestita ospitalitate a romanilor. Pacat. Foarte pacat. Am fost de-a dreptul socat dupa prima experienta si am intrebat in stanga si in dreapta despre acest restaurant. Din pacate, impresia este generala si dura in cadrul comunitatii de romani in care ma invart si care au mancat in acest restaurant si anume: nu mai mergem niciodata…si asa si este. Din pacate nici americanii care merg sa manance mancare romaneasca sau ungureasca acolo nu prea mai revin…cei care stiu ce ar trebui sa primeasca. Un restaurant pe care cu mahnire toti romanii din jurul Naples il ocolesc. Si are deasupra ditamai reclama…romanesc. Dureros de fiecare data cand trec pe acolo.
In Miami in schimb…se schimba foaia…si de multe ori conducem cele 2 ore dintre noi si Miami cu gandul de a manca obligatoriu indiferent de timpul pe care il avem la unul din cele doua restaurante romanesti.Nu ascund faptul ca o data am condus 2 ore dus si 2 ore intors numai ca sa mananc la unul din ele…
Unul este mai vechi…si poarta numele unei regiuni din Romania. O regiune foarte culinara. E in centru Hollywood-Miami dar totusi pe o straduta putin laterala. Numele spune totul despre mancarea de acolo si la ce sa te astepti. E nume Romanesc mare. Ambianta e si ea romaneasca…mobilierul putin mai vechi in contrast cu absolut tot ce gasesti in restaurante aici, fetele de masa…cand intrii te simti intr-un restaurant de acasa obisnuit. Nimic deosebit nimic iesit din comun.Chelnerii toti romani. Meniul….tot, tot este romanesc. De la cum arata (uneori mai scorojit) pana la ce contine. Un meniu bogat, bine alcatuit si numai cu mancaruri romanesti.Foarte bogat nu e neaprat un lucru bun intrucat e atat de bogat incat nu gasesti tot timpul ce vrei…si aici nu este neaprat restaurantul de vina dar aprovizionarea este greoaie mai ales cand gatesti — asa cum o fac ei– cu majoritatea ingredientelor romanesti si produse romanesti. Ospitalitatea romaneasca e la ea acasa. Serviciul e peste ce se intampla in tara in restaurantele de fite. Mancarea, muzica si atmosfera, te fac sa te simti bine, sa te simti ca acasa, sa nu vrei sa mai pleci.
Celalat…celalt e chiar in buricul targului in Hollywood-Miami. Actionar este o persoana mondena din Romania, cu pretentii si care stie ce face. Singura problema e ca daca nu ai stii din ziarele romanesti ca acolo e un restaurant romanesc, sau nu ai cauta mai amanuntit pe dr.google ai putea trece foarte foarte usor pe langa el fara sa stii ca acolo este un restaurant roamesc. Numele nu spune absolut nimic in acest sens iar la prima vedere aruncata pe meniul afisat in strada vei crede ca e un restaurant cu specific italian. Si totusi. Terasa, restaurantul, sunt in nota cu ce gasesti intr-un mare centru…luxos dar nu opulent, mobilier de calitate si foarte bine intretinut, inventar la fel. Uniforma ospatarilor este si ea una eleganta si de tinuta spre deosebire de celelalte. O data intrat si asezat la masa ti se aduc atat meniul in limba engleza si cu specific italian cat si cel romanesc. Un deliciu, o sarbatoare pentru ochi si nu numai. Am indepartat rapid meniul englezesc. Am servit meniuri complete…inca prea complete intrucat niciodata nu am putut manca tot. Icrele de crap sunt icre de crap ca la mama acasa. Ciolanul cu fasole. Totul e la superlativ. Ospatarii toti romani iti vorbesc cu mandrie despre bucataria de acolo si de tanti X de la bucatarie care este bucatareasa sefa.
Revenim cu drag in Hollywood-Miami ori de cate ori se iveste ocazia si trece cu durere pe langa restaurantul din Naples. Toate au in felul lor succes dar de departe cele din Miami ne fac sa fim mandrii.
Orlando cred ca ar fi un loc propice unui restaurant romanesc…cine stie?!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *