O pofta brusca… Crepes Suzette

Citeam ceva referitor la preparate “in fata clintului”–la gheridon si am inceput cu desertul(mare greseala)…
Fiti atenti de ce mi-a plouat in gura in asa hal incat dupa ce am terminat de citit mi-am facut clatite…simple.
In general crearea clatitelor Suzette se atribuie lui Dugol, sef de sala la Bignon in Paris. In “Larousse Gastronomique” datoram crepes suzette unui anume Escoffier. Cert e ca originea lor nu este clara.
Necesar pentru pregatire: gheridon cu fata de masa su napron, spirtiera, presaratoare zahar tos, tigaie (indicata de forma ovala), tacam de serviciu, vas de Jena (echivalent superior), storcator mic de lamaie, cleste de zahar.
Ingrediente: 6 clatite gata pregatite anterior, 60g unt, 8 cuburi de zahar, o lamaie, o portocala, 50ml coniac, lichior portocale
Preparare: Se freaca 6 bucati de zahar de coaja de portocala (cu clestele) si 2 pe lamaie pentru a se impregna cu aroma.Se pun toate bucatile in vas.Se stoarce portocala iar sucul rezultat este pus in vas peste zaharul impregnat.Se zdrobeste zaharul cu furculita. La amestecul de zahar aromat si sucul de portocala se adauga putin cate putin untul si se prelucreaza pana la absortia completa a lichidului.Se adauga progresiv coniacul si lichiorul. Se obtine o crema de unt foarte omogena numita unt Suzette.
The grand “finaly”: se pune tigaia pe spirtiera, se lasa putin la incalzit.Se topeste o bucata de unt Suzette.Se pune o clatita in untul Suzatte topit si se impregneaza bine pe ambele fete (atentie sa nu se rupa).Se impatureste in 4 si se lasa pe margimea tigaii.Se repeta procedeul pentru toate clatitele.Dupa ce toate clatitele au trecut prin acest proces ele se aranjeaza frumos in tigaie!Se adauga untul ramas si se mai rumenesc putin.In tigaie, se pudreaza cu zahar.Desi nu e acceptat universal eu personal si mai ales la o pregatire la gheridon, recomand la final flambarea.Se ofera clintului in farfurie de desert calda.
Pofta buna!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *